Sticky platelet syndrome in patients with uninduced venous thrombosis

Turk J Haematol. 2013 Mar;30(1):48-52. doi: 10.5152/tjh.2011.79. Epub 2013 Mar 5.

Abstract

Objective: Sticky platelet syndrome (SPS) is a common autosomal dominant inherited platelet disorder. SPS is characterized by platelet hyperreactivity and is associated with arterial and venous thrombosis. The aim of this study was to determine the role of SPS in patients with uninduced venous thrombosis.

Material and methods: The study included 28 patients (15 male and 13 female) with uninduced venous thrombosis. SPS was defined according to Mammen's aggregation method, which is described in detail elsewhere.

Results: According to the defined ranges for platelet hyperreactivity, 3 (50%) patients, 2 (33%), and 1 (17%) (n =6 [21%]) with a confirmed diagnosis were classified as type II, I, and III SPS, respectively. In 1 patient SPS was the only hereditary abnormality noted. The other 5 patients carried other inherited coagulation defects, in addition to SPS.

Conclusion: The present findings indicate that the prevalence of SPS was 21% in the patients with uninduced venous thrombosis. We therefore suggest that SPS should be considered in the differential diagnosis of such cases.

Conflict of interest: None declared.

Amaç: Yapışkan trombosit sendromu (YTS) trombosit hiperreaktivitesi ile karakterize sık rastlanan, otozomal baskın kalıtımlı, arteryel ve venöz tromboz ile ilişkili bir trombosit hastalığıdır. Bu çalışmanın temel amacı uyarılmamış venöz tromboz ile başvuran hastalarda YTS’nin rolünün belirlenmesidir. Gereç ve Yöntemler: YTS’nin tanımlanmasında daha önce Mammen tarafından tanımlanmış olan agregasyon metodu kullanılmış ve çalışmaya uyarılmamış venöz trombozu olan 28 hasta (15 erkek ve 13 kadın) dahil edilmiştir. Bulgular: Kendi normal değerlerimizi kullanarak trombosit hiperreaktivitesini değerlendirdiğimizde üç hasta (%50) tip II, iki hasta (%33) tip I ve bir hasta (%17) tip III YTS (toplam 6; %21) olarak sınıflandı. Bir hastada YTS saptanan tek kalıtsal bozukluktu. Beş hastada YTS’ye ek kalıtsal koagülasyon bozuklukları saptandı. Sonuç: Sonuçlarımız uyarılmamış venöz tromboz olgularında YTS sıklığının %21 olduğunu ve YTS’nin bu hasta grubunun ayırıcı tanısında düşünülmesi gerektiğini göstermektedir.

Keywords: Blood platelet disorders; Platelet aggregation; Platelet function tests; Venous thrombosis.