Objective: The aim of this study was to elucidate the role of adiponectin, leptin, TNF-α and IL-6 on the early detection of the microvascular complications of type I diabetes.
Materials and methods: A total of 88 children were included in the study. There were 60 type I diabetic patients and 28 healthy control children.
Results: The gender, age, weight, height, BMI and puberty status characteristics were similar in the patient and control groups (p>0.05). The serum leptin, TNF-α and IL-6 levels were similar between the patient and control groups (p>0.05) and the only difference was in the serum adiponectin level which was higher in the patient group (p:0.042). We also found no association between the adiponectin, leptin, TNF-α and IL-6 levels and diabetes duration (p>0.05). Leptin was high in the pubertal period (p:0.016), while adiponectin TNF-α and IL-6 levels were similar in the prepubertal and pubertal periods (p>0.05). The serum leptin level was high in microalbuminuria patients (p<0.041). The serum adiponectin, TNF-α, and IL-6 levels were not different in patients with and without microalbuminuria (p>0.05). The serum adiponectin level was lower in diabetic retinopathy patients (p:0.003), while the serum leptin level was higher (p:0.003). The TNF-α and IL-6 levels were similar in patients with and without retinopathy (p>0.05).
Conclusion: We found increased serum adinopectin levels in children and adolescents with type I diabetes mellitus and low levels in diabetic retinopathy patients. Patients with low serum adiponectin levels and high leptin levels should be more closely monitored for chronic complication development and better metabolic control should be aimed for.
Amaç: Bu çalışmada tip I diyabetin mikrovasküler komplikasyonlarının erken saptanması ve bu komplikasyonların erken tanınmasında adiponektin, leptin, TNF-α ve IL-6’nın rolünün ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Gereç ve yöntem: Çalışmaya toplam 88 çocuk alınmıştır. Bunların 60’ı tip I diyabet’li hasta, 28’i sağlıklı kontrol çocuktan oluşmaktaydı.
Bulgular: Hasta ile kontrol grubu arasında cinsiyet, yaş, ağırlık, boy, VKİ, puberte durumları benzerdi (p>0.05). Hasta ile kontrol grubu arasında sadece serum adiponektin düzeyinin hasta grubunda daha yüksek olduğu saptanırken (p:0.042), hasta ile kontrol grubu arasında serum leptin, TNF-α ve IL-6 düzeyleri benzerdi (p>0.05). Diyabet süreleri ile adiponektin, leptin, TNF-α ve IL-6 düzeyleri arasında da bir ilişki saptanmadı (P>0.05). Puberte döneminde leptin yüksekliği saptanırken (p:0.016), adiponektin, TNF-α ve IL-6 düzeyleri prepubertal ve pubertal dönemde benzerdi (p>0.05). Mikroalbuminürili hastalarda serum leptin yüksekliği saptanırken (p<0.041), serum adiponektin, TNF-α ve IL-6 düzeyleri mikroalbuminüri olan ve olmayan hastalarda benzerdi (p>0.05). Diyabetik retinopatili hastalarda serum adiponektin düzeyi daha düşük (P:0.003), serum leptin düzeyi daha yüksek saptandı (p:0.003). TNF-α ve IL-6 düzeyleri retinopati olan ve olmayan hastalarda benzerdi (p>0.05).
Sonuç: Tip 1 diyabetli çocuk ve adolesanlarda serum adinopektin düzeyini artmış olarak bulurken diyabetik retinopatili hastalarda ise bu düzeyi düşük bulduk. Serum adiponektin düşüklüğü ve leptin yüksekliği olan hastalar kronik komplikasyonların gelişimi açısından daha yakın takip edilmeli ve daha iyi bir metabolik kontrol sağlanmaya çalışılmalıdır.
Keywords: Adinopectin; Children and Adolescents; Leptin; Retinopathy; Type I Diabetes Mellitus.