Introduction: This study investigated the frequency of forgetfulness in elderly individuals over 55 years of age and examined the association of subjective memory complaints (SMCs) with objective cognitive functions,, depression and other risk factors.
Methods: We recruited 405 patients over 55 years of age who were referred to Neurology, Cardiology, or Physical Therapy and Rehabilitation outpatient clinics. All subjects were questioned regarding forgetfulness and then were administered the Subjective Memory Complaint (SMC) Scale, Mini Mental Test (MMT), Verbal Fluency Test (VFT), Clock Drawing Test (CDT) and the Geriatric Depression Scale (GDS). Subjects with SMC were compared with those without SMC in terms of cognition, depression and some laboratory parameters.
Results: Of the patients, 42.5% complained of forgetfulness. None of these patients had been admitted to hospital for this complaint. Women and patients with low education had more forgetfulness as well as poorer results on the SMC Scale, MMT, VFT, and GDS. Patients with SMC had lower hemoglobin, ferritin and free T4 levels. Female gender and depression was found to be a risk factor for SMCs.
Conclusion: SMCs are common in people over 55 years of age. Being a woman as well as depression was found to be a risk factor for SMC. Since depression is a treatable condition, these people should be assessed carefully in terms of depressive symptoms. Laboratory parameters, such as hemoglobin, ferritin and free T4 levels should be investigated in patients with SMC. Unlike the other cognitive tests, CDT performance is independent of subjective memory complaints. Elderly patients rarely visit hospital with complaint of SMC, therefore, clinicians should be watchful for this problem.
Amaç: Bu çalışmanın amacı 55 yaş üstü popülasyonda unutkanlık yakınmasının sıklığını ve bu yakınmayla objektif kognitif performans, depresyon ve diğer risk faktörleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.
Yöntem: Çalışmaya Nöroloji, Kardiyoloji ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon Polikliniklerine başvuran 55 yaş üstü 405 kişi dahil edilmiştir. Tüm katılımcılar unutkanlık açısından sorgulanmış ve hepsine Subjektif Bellek Yakınması Ölçeği (SBYÖ), objektif kognitif performans ve depresyonu değerlendiren Standardize Mini Mental Test (SMMT), Sözel Akıcılık Testi (SAT), Saat Çizme Testi (SÇT) ve Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ) uygulanmıştır. Subjektif Bellek Yakınması (SBY) olan ve olmayan bireyler kognitif fonksiyonlar, depresyon ve laboratuar parametreleri açısından karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Katılımcıların %42,5’i unutkanlık yakınmaları olduğunu belirtmiştir. Bu kişilerin hiçbiri bu yakınmalar nedeniyle doktora başvurmamıştır. Kadınlar ve düşük eğitim düzeyi olan bireylerin daha fazla unutkanlık yakınması olduğu belirlenmiştir. Unutkanlık yakınması olanlar SBY Ölçeği, SMMT, SAT’dan daha düşük sonuçlar elde etmiş. Bu kişiler GDÖ’den de daha yüksek puanlar elde etmiştir. SBY tarifleyen kişilerde hemoglobin, ferritin ve serbest T4 düzeyleri anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Kadın cinsiyetin ve depresyonun SBY için risk faktörü olduğu belirlenmiştir.
Sonuç: Subjektif bellek yakınmaları 55 yaş üstü populasyonda sık görülen bir bulgudur ve depresyon bu kişilerde daha yüksek oranda gözlenmiştir. Bu kişiler özelikle tedavi edilebilir bir hastalık olmasından dolayı depresyon açısından dikkatle sorgulanmalıdır. Ayrıca kolaylıkla tespit edilip düzeltilebilen hemoglobin, ferritin ve tiroid fonksiyon testleri ile ilişkili bozukluklar bu kişilerde mutlaka araştırılmalıdır. SÇT performansının diğer kogntitif testlerden farklı olarak subjektif bellek yakınmalarından bağımsız olduğu gözlemlenmiştir. Hekimler yaşlılarda unutkanlık yakınmasını sorgulamalı ve bu yakınma ile ilişkili olarak daha dikkatli ve uyanık olmalıdır.
Keywords: Memory disorders; aging; cognition; dementia; depression.