öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 09 september 2024

Apple presenterar banbrytande hälsofunktioner för tillstånd som påverkar miljarder människor

Apple Watch skickar nya varningar om sömnapné och AirPods Pro 2 erbjuder världens första helhetsupplevelse för hörselhälsa, med bland annat en hörhjälpmedelsfunktion på professionell nivå där ingen remiss behövs
Två iPhone 16 Pro-enheter som visar de nya sömnapné- och hörhjälpmedelsfunktionerna.
Apple presenterar nya banbrytande funktioner för sömn och hörselhälsa.
CUPERTINO, Kalifornien Apple presenterade idag banbrytande funktioner för sömn och hörselhälsa som kommer till Apple Watch och AirPods Pro 2 och som är en del i Apples arbete för hälsa med upplevelser som berikar användarnas liv. Dessa nya hälsofunktioner utökas till flera produkter och erbjuder informativa och kraftfulla sätt att hjälpa användarna med deras sömn och hörselhälsa – vanliga problemområden som påverkar flera miljarder människor världen över.
Varningar om sömnapné kommer till Apple Watch och använder det innovativa nya mätvärdet Andningsstörningar, som är en av alla möjligheter att använda smarta funktioner för att hålla koll på hälsan som finns på Apple Watch. Varningar om sömnapné förväntas inom kort få marknadsgodkännande från FDA (United States Food and Drug Administration) och andra globala hälsomyndigheter. Funktionen blir tillgänglig i fler än 150 länder och områden denna månad, bland annat USA, EU och Japan.1
Apple erbjuder världens första helhetsupplevelse för hörselhälsa med AirPods Pro med aktiv reducering av högt ljud,2 ett vetenskapligt utformat hörseltest och en hörhjälpmedelsfunktion där ingen remiss behövs. Den mjukvarubaserade hörhjälpmedelsfunktionen är den första i sitt slag och bidrar till att göra hörselassistans mer tillgängligt än någonsin till ett bra pris. Hörseltest- och hörhjälpmedelsfunktionerna förväntas inom kort få marknadsgodkännande från globala hälsomyndigheter och blir tillgängliga i fler än 150 länder och områden i höst, bland annat USA, Tyskland och Japan.3
”På Apple anser vi att tekniken kan hjälpa människor att leva hälsosammare, och vi är glada att möjliggöra fantastiska nya hälsofunktioner för allvarliga tillstånd som påverkar miljarder människor världen över, samtidigt som vi fortsätter att skydda användarnas data”, säger Sumbul Desai, M.D., Vice President of Health på Apple. ”Med Apple Watch fortsätter vi att erbjuda användarna möjlighet att upptäcka viktiga hälsotillstånd med våra nya varningar om sömnapné. Och på AirPods Pro sätter kraftfulla funktioner användarnas hälsa i centrum och erbjuder nya sätt att hjälpa till med att undersöka och få hjälp med hörselnedsättning.”

Ett kraftfullt sätt att upptäcka tecken på sömnapné

Sömnen är ett viktigt område inom hälsa eftersom den påverkar en persons övergripande fysiska och psykiska välbefinnande. Sömnapné är ett vanligt tillstånd som kännetecknas av korta andningsuppehåll som orsakar störd nattsömn och hindrar kroppen från att få tillräckligt med syre. Tillståndet beräknas påverka över en miljard människor världen över och de flesta har aldrig fått någon diagnos. Obehandlad sömnapné ökar risken för högt blodtryck, typ 2-diabetes och hjärtbesvär.
Andningsstörningar är ett nytt innovativt mätvärde på Apple Watch som använder accelerometern för att känna av små rörelser i handleden som förknippas med avvikelser från det normala andningsmönstret under sömnen. Var 30:e dag analyserar Apple Watch data om andningsstörningar och meddelar användaren om det finns tecken som tyder på måttlig till allvarlig sömnapné så att personen kan tala med sin vårdgivare om nästa steg, till exempel möjlig diagnos och behandling.
Den nya funktionen Andningsstörningar visas på iPhone 16 Pro.
Användaren kan hålla koll på sina andningsstörningar i appen Hälsa, där värdet klassas som Förhöjt eller Inte förhöjt.
Eftersom kvaliteten på sömnen är viktig kan Andningsstörningar även användas för att bedöma hur utvilad personen blir. Andningsstörningar kan påverkas av bland annat alkohol, läkemedel och sovställning. Användaren kan hålla koll på sina andningsstörningar i appen Hälsa, där värdet klassas som Förhöjt eller Inte förhöjt, och visa sina värden för en månad, sex månader eller ett år.
För att samtalen med vårdgivare ska bli mer givande kan användarna exportera en pdf som visar när sömnapné kan ha inträffat, andningsstörningar under tre månader och mer information. Det finns även informativa artiklar i appen Hälsa så att användarna kan ta reda på mer om sömnapné.
Algoritmen för varningar om sömnapné har utvecklats med avancerad maskininlärning och omfattande data från kliniska sömnapnétester. Funktionen har utvärderats i en klinisk studie som är den största någonsin på området sömnapné och teknik. Studien visar att alla deltagare som upptäcktes av algoritmen under den kliniska utvärderingen hade någon grad av sömnapné.
Den nya funktionen Varningar om sömnapné visas på Apple Watch Series 10 och iPhone 16 Pro.
Varningar om sömnapné kommer till Apple Watch och utökar ytterligare möjligheterna att använda smarta funktioner för att hålla koll på hälsan.
”Genom att ge användare överallt möjlighet att på ett tillförlitligt sätt upptäcka onormala andningsmönster under sömnen kan vi bidra till att man kan hitta otroligt underdiagnostiserade och allvarliga tillstånd som sömnapné”, säger Sairam Parthasarathy, M.D., professor och ledare vid University of Arizona Health Sciences Center for Sleep, Circadian och Neurosciences i Tucson, Arizona. ”Det här är ett stort framsteg för att förbättra folkhälsan.”
Varningar om sömnapné och andningsstörningar är ett par av de många funktioner för sömnhälsa som Apple Watch-användare har tillgång till. Utöver att övervaka viktiga hälsovärden från natten, som puls och andningsfrekvens, hjälper Apple Watch även användarna att nå sina sömnmål och hålla koll på sömnen över tid.

Världens första helhetsupplevelse för hörselhälsa

Världshälsoorganisationen beräknar att omkring 1,5 miljarder människor världen över har en hörselnedsättning. Forskning har också visat på kopplingar mellan hörselnedsättning och påverkan på en persons allmänna hälsa, till exempel demens och social isolering.
För att hjälpa användarna att ta ett grepp om hörselhälsan presenterar Apple en helhetsupplevelse med fokus på förebyggande, medvetenhet och hjälp.

Förebyggande

Enligt Apple Hearing Study – en longitudinell, virtuell offentlig forskningsstudie som genomförts i samarbete med University of Michigan School of Public Health och Världshälsoorganisationen (WHO) – utsätts en av tre människor regelbundet för höga ljudnivåer som kan påverka deras hörsel. Detta kan vara vanliga situationer som att ta tunnelbanan till jobbet, klippa gräset hemma, gå på ett sportevenemang och mycket mer.
För att hjälpa användarna att förhindra exponering för höga ljud, och samtidigt se till att ljudet låter som det ska, kommer reducering av högt ljud till AirPods Pro. Örontoppar bidrar till att ge passiv brusreducering, medan H2-chippet bidrar till att aktivt minska högre, mer regelbundet återkommande ljud med en frekvens på 48 000 gånger per sekund. Funktionen reducering av högt ljud är aktiverad som förval i alla lyssningslägen och är bra i många olika högljudda miljöer. Och med en helt ny algoritm med stort dynamiskt omfång för flera frekvensområden låter ljudet på konserter och andra liveevenemang naturligt och levande.

Medvetenhet

Hörselförlust kan ofta förvärras gradvis, och många människor är inte medvetna om att problemet har uppstått. Enligt American Speech-Language-Hearing Association har 80 procent av alla vuxna i USA inte fått sin hörsel kontrollerad under de senaste fem åren. För att ge användarna ännu mer insikter i sin hörselhälsa introducerar Apple ett intuitivt vetenskapligt utformat hörseltest som bygger på tonaudiometri. Användarna kan själva göra det här testet med AirPods Pro och en kompatibel iPhone eller iPad.
Hörseltestfunktionen är ett intuitivt, vetenskapligt utformat hörseltest som användarna själva kan göra med hjälp av AirPods Pro och en kompatibel iPhone eller iPad.
Man kan testa hörseln hemma i lugn och ro och det tar ungefär fem minuter. Hörseltestfunktionen använder avancerad akustikvetenskap och ger användarna en interaktiv upplevelse. När användarna gör testet visas en lättbegriplig sammanfattning av resultatet, med en siffra som visar hörselnedsättningen i varje öra, en klassificering och rekommendationer. Resultaten som bland annat omfattar ett audiogram förvaras säkert och privat i appen Hälsa och kan delas med en vårdgivare för att underlätta mer givande samtal.
Hörseltestet bygger på kunskaper från Apple Hearing Study och har utvecklats med storskaliga data från verkligheten. Funktionen undersöktes sedan vetenskapligt enligt tonaudiometri, som är den högsta kliniska standarden.
”Hörselhälsa är en hörnsten i människors allmänna hälsa. Genom att skydda och bevara vår hörsel förbättrar vi vår livskvalitet både på lång och kort sikt”, säger Rick Neitzel, professor i Environmental Health Sciences vid University of Michigan School of Public Health och forskningsledare i Apple Hearing Study. ”Jag är jätteglad att Apple introducerar viktiga verktyg för att bidra till människors hörselhälsa. De här verktygen hjälper människor att skydda sina öron från hörselskador, vara medvetna om förändringar av hörseln över tid och ha viktiga samtal med vårdgivare när de behöver mer hjälp.”

Hjälpmedel

Att lära sig om hörselnedsättningar är ett viktigt steg i att få den hjälp man behöver, vilket ofta kan vara en utmaning på grund av kostnader och tillgång. Forskning från olika delar av världen visar att hörselnedsättningar ofta inte behandlas. Faktum är att Apple Hearing Study visade att 75 procent av människor som diagnostiserats med en hörselnedsättning inte har fått den hjälp de behöver.
Nya AirPods Pro har en innovativ hörhjälpmedelsfunktion utan behov av remiss för användare med mild till måttlig hörselnedsättning. Den här nya funktionen använder en personligt anpassad hörselprofil från hörseltestet och förvandlar sömlöst AirPods Pro till ett hörhjälpmedel på professionell nivå. Efter inställningen ger funktionen personligt anpassade dynamiska justeringar så att ljudet omkring användaren förstärks i realtid. Detta gör det enklare att föra samtal samt höra människor och miljön runt omkring. Tack vare den suveräna ljudkvaliteten på AirPods Pro läggs användarnas personliga hörselprofil automatiskt på i musik, filmer, spel och telefonsamtal på alla deras enheter, utan att de behöver justera några inställningar. Man kan även använda ett audiogram från en audionom för att ställa in hörhjälpmedelsfunktionen.
Funktionen Hörhjälpmedel visas på iPhone 16 Pro med AirPods Pro.
Den mjukvarubaserade hörhjälpmedelsfunktionen är den första i sitt slag och bidrar till att göra hörselassistans mer tillgängligt.
Hörhjälpmedelsfunktionen undersöktes vetenskapligt i en randomiserad kontrollerad studie som utvärderade den uppfattade fördelen med funktionen och de anpassade inställningarna i jämförelse med en enhet som ställs in av en audionom.
Efter att användaren har gjort hörseltestet kan användarens hörselprofil även användas för att skräddarsy ljudupplevelsen med AirPods Pro för ännu fler människor. Även personer som knappt har någon hörselnedsättning kan ändå ha nytta av specifika justeringar av individuella frekvenser. Media Assist är en helt ny funktion som bidrar till att förstärka delar av talet i ett telefonsamtal eller instrument i ett soundtrack för att hjälpa ännu fler människor få en så bra ljudupplevelse som möjligt.
De här funktionerna bygger på verktygen för hörselhälsa som Apple idag erbjuder sina användare. Med appen Buller kan Apple Watch-användare till exempel aktivera notiser för när bullernivåer i omgivningen kan påverka deras hörselhälsa. På iPhone kan användarna ställa in en volymbegränsning för hörlurar där de kan aktivera Minska starkt ljud och dra ett reglage till önskad decibelnivå. Apple erbjuder även fler hjälpmedelsfunktioner så att användarna kan anpassa sina inställningar efter sina behov.
Appen Hälsa visas på en iPhone 16 Pro och appen Buller på en Apple Watch Series 10.
I appen Hälsa på iPhone kan användaren se viktig information om sin hörselhälsa över tid. Apple Watch-användare kan även se när nivån på omgivningsljudet reduceras medan de bär AirPods Pro.
”I flera årtionden har Apple banat vägen genom att designa produkter för alla och underlätta för användare, oavsett hörselförmåga”, säger Sarah Herrlinger, Senior Director of Global Accessibility Policy and Initiatives på Apple. ”De här funktionerna på AirPods Pro kommer att påverka så många människor genom att öka medvetenheten om hörselhälsa och ge användare nya anpassningsbara verktyg så att de kan vara en del av sammanhanget.”
Andra funktioner som kommer till Apple Watch, iPhone och iPad:
  • Den nya appen Vitalparametrar på Apple Watch ger användarna ett sätt att hålla koll på sin dagliga hälsa och visa viktiga hälsovärden från natten, till exempel puls och andningsfrekvens, för att få en mer heltäckande bild av sin hälsa.
  • Appen Hälsa erbjuder mer hjälp för gravida användare kring förändringar i deras fysiska och psykiska hälsa under den här viktiga perioden. Användarna kan se vilken graviditetsvecka de är i och logga symtom i appen Cykelkoll. Apple Watch-användare kan även få rekommendationer om att granska funktioner som notiser om hög puls.
  • Den tid som användaren ägnar åt dagboksskrivande kan sparas som mindfulness-minuter i appen Hälsa och användaren kan logga sin sinnesstämning direkt i dagboken.
Sedan lanseringen av appen Hälsa 2014 har Apple infört viktiga funktioner med fokus på 18 områden inom hälsa och träning på Apple Watch, AirPods, iPhone och iPad. Apple strävar efter att ge användarna fler möjligheter att ta hand om sin hälsa genom att bygga in praktiska funktioner i produkterna som de använder varje dag. Dessa funktioner är baserade på forskning och har integritetsskyddet i centrum.

Med integritetsskyddet i centrum

Integritetsskyddet är en av grundstenarna när Apple utformar och utvecklar hälsofunktioner. När en användares enhet är låst med en lösenkod, Touch ID eller Face ID krypteras alla hälso- och träningsdata i appen Hälsa – förutom användarens medicinska ID. Hälsoinformation som säkerhetskopieras till iCloud krypteras både vid överföring och på Apples servrar. När iOS, iPadOS och watchOS används med standardinställningen tvåfaktorsautentisering och en lösenkod krypteras alla data från appen Hälsa som synkas med iCloud från början till slut. Apple har alltså inte nyckeln som krävs för att läsa dessa data.
Tillgänglighet
  • Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder och områden, på alla språk, på alla enheter eller alla modeller.
  • Varningar om sömnapné förväntas inom kort få marknadsgodkännande från FDA (United States Food and Drug Administration) och andra globala hälsomyndigheter. Funktionen blir tillgänglig i fler än 150 länder och områden denna månad, bland annat USA, EU och Japan. Funktionen Varningar om sömnapné är tillgänglig på Apple Watch Series 9, Apple Watch Series 10 och Apple Watch Ultra 2.
  • Hörseltest- och hörhjälpmedelsfunktionerna förväntas inom kort få marknadsgodkännande från globala hälsomyndigheter och kommer att kunna användas på AirPods Pro 2 med den senaste fasta mjukvaran, parkopplade med en kompatibel iPhone eller iPad. Funktionerna blir tillgängliga i fler än 150 länder och områden i höst, bland annat USA, Tyskland och Japan.
  • Funktionen reducering av högt ljud förväntas bli tillgänglig under hösten 2024 och kan användas på AirPods Pro 2 med den senaste fasta mjukvaran, parkopplade med en kompatibel iPhone, iPad eller Mac med den senaste versionen av operativsystemet. Funktionen kommer att vara tillgänglig i USA och Kanada.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Funktionen Varningar om sömnapné granskas just nu av FDA (United States Food and Drug Administration) och väntas bli tillgänglig senare under månaden. Funktionen Varningar om sömnapné är tillgänglig på Apple Watch Series 9, Apple Watch Series 10 och Apple Watch Ultra 2. Den är avsedd att upptäcka tecken på måttlig till allvarlig sömnapné hos användare från 18 år och uppåt som inte har diagnostiserats med sömnapné.
  2. Funktionen reducering av högt ljud kan användas på AirPods Pro 2 med den senaste fasta mjukvaran, parkopplade med en kompatibel iPhone, iPad eller Mac med den senaste versionen av operativsystemet. Funktionen kommer att vara tillgänglig i USA och Kanada. Information om dämpning med mera finns på support.apple.com/120850.
  3. Hörseltest- och hörhjälpmedelsfunktionerna förväntas bli tillgängliga under hösten 2024. Hörhjälpmedelsfunktionen väntar på marknadsgodkännande från FDA (United States Food and Drug Administration) och andra globala hälsomyndigheter. Hörseltest- och hörhjälpmedelsfunktionerna kommer att kunna användas på AirPods Pro 2 med den senaste fasta mjukvaran, parkopplade med en kompatibel iPhone eller iPad med iOS 18 eller iPadOS 18 eller senare. Funktionerna är avsedda för personer över 18 år. Hörhjälpmedelsfunktionen är avsedd för personer med upplevd mild till måttlig hörselnedsättning.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

[email protected]

08-703 30 48

Apples mediesupport

[email protected]

08-703 30 48