Phacoemulsification and Core Vitrectomy in Fuchs' Heterochromic Uveitis

Eurasian J Med. 2017 Jun;49(2):97-101. doi: 10.5152/eurasianjmed.2017.17026.

Abstract

Objective: To evaluate the efficacy of phacoemulsification combined with posterior capsulorhexis, core vitrectomy and ciliary sulcus intraocular lens (IOL) implantation in patients with Fuchs' heterochromic uveitis (FHU).

Materials and methods: A total of 18 eyes of 18 patients with FHU underwent cataract surgery were included in the study. 18 eyes with FHU underwent posterior capsulorhexis, core vitrectomy and poly (methyl methacrylate) (PMMA) IOL implantation in the ciliary sulcus. Subjects were chosen for this procedure based on an intraoperative vitreous haziness assessment, performed by indirect ophthalmoscopy. Patients with +2 or more vitreous haziness qualified for this procedure.

Results: Of the 83 eyes with FHU that underwent cataract surgery, 18 eyes (21.6%) of 18 patients were employed in the study. There were 11 (61.1%) men and 7 (38.9%) women in the study; ages ranged from 23 to 47, with a mean of 32.06 years. Follow-up ranged from 8 months to 49 months. There were no intraoperative complications except for peripheral iris bleeding in 7 eyes. There was no severe intraocular inflammation in any patient postoperatively. All patients had 0.05 or better logMAR visual acuity after corneal suture removal. Glaucoma developed in 2 patients. For the short term period, the main vision threatening problem was suture-induced astigmatism.

Conclusion: Cataract surgery combined with posterior capsulorhexis, core vitrectomy and IOL implantation in the ciliary sulcus is safe and leads to good visual outcome due to the removal of the hazy vitreous in patients with FHU.

Amaç: Bu çalışmada Fuchs’ heterokromik üveiti (FHÜ) olan hastalarda arka kapsüloreksis, kor vitrektomi ve silier sulkusa intraoküler lens (İOL) implantasyonu ile kombine fakoemülsifikasyon cerrahisinin etkinliğini değerlendirmek amaçlanmıştır.

Gereç ve yöntem: Fuchs’ heterokromik uveiti olan ve katarakt cerrahisi uygulanan 18 hastanın 18 gözü çalışmaya alındı. FHÜ olan 18 göze; arka kapsüloreksis, kor vitrektomi ve silier sulkusa polimetilmetakrilat (PMMA) İOL implantasyonu uygulandı. İntraoperatif, indirekt oftalmoskop ile vitreusta bulanıklık derecesi değerlendirilerek; +2 veya daha fazla vitreus bulanıklığı olan hastalar bu prosedüre dahil edildi.

Bulgular: Fuchs’ heterokromik üveiti olan ve katarakt cerrahisi uygulanan 83 gözün 18’i (%21,6) çalışmaya dahil edildi. 23 ile 47 yaş aralığında (ortalama 32.06 yıl) olan hastaların 11’i (%61,1) erkek, 7’si (%38,9) kadın idi. Hastaların takip süresi 8 ay ile 49 ay arasında değişmekteydi. 7 gözde gelişen iris periferinde kanama dışında; intraoperatif herhangi bir komplikasyon görülmedi. Hiçbir hastada postoperatif şiddetli intraoküler inflamasyon görülmedi. Korneal sütürler alındıktan sonra, tüm hastalar logMAR’ a göre 0,05 veya daha iyi seviyede görme keskinliğine sahipti. 2 hastada glokom gelişti. Kısa dönemde görme seviyesini etkileyen ana problem sütüre bağlı astigmatizma idi.

Sonuç: Fuchs’ heterokromik uveiti olan hastalarda; arka kapsüloreksis, kor vitrektomi ve silier sulkusa İOL implantasyonu ile kombine katarakt cerrahisi güvenilirdir. Bulanık olan vitreusun uzaklaştırılmasına bağlı olarak, görsel sonuçları iyi olan bir prosedürdür.

Keywords: Fuchs’ heterochromic uveitis; Phacoemulsification; core vitrectomy.