Objective: The role of vitamin D in the etiopathogenesis of fibromyalgia and non-specific musculoskeletal pain is controversial. In our study, we aimed to investigate the effect of vitamin D therapy on quality of life in patients with fibromyalgia.
Materials and methods: Seventy patients diagnosed with fibromyalgia and 65 age- and sex-matched controls were included in the study. Patients were grouped as deficient (<20 ng/mL), inadequate (20-30 ng/mL), and sufficient (>30 ng/mL) according to the levels of vitamin D. Vitamin D replacement was performed for patients with deficiencies and inadequacies. Before and after vitamin D therapy, patients filled in the assessment tools, fibromyalgia impact questionnaire (FIQ), Arizona sexual experience scale (ASEX), Beck depression inventory (BDI), visual analog scale (VAS), and short form-36 (SF-36).
Results: Vitamin D deficiencies and inadequacies were observed in 60% of the patients (n=42). Among patients with low and normal levels of vitamin D, no statistically significant difference was observed in their values. In scales examined after vitamin D replacement therapy, statistically significant differences were observed in the FIQ, BDI, VAS, and SF-36 compared with pre-treatment.
Conclusion: Vitamin D deficiency seems to be linked to the pathogenesis of fibromyalgia. Vitamin D supplementation may improve the quality of life in patients with fibromyalgia.
Amaç: D vitamininin fibromiyalji ve nonspesifik kas-iskelet sistemi ağrılarının etyopatogenezindeki rolü tartışmalıdır. Çalışmamızda fibromiyalji hastalarında D vitamini tedavisinin yaşam kalitesi üzerine etkisini araştırmayı amaçladık.
Gereç ve yöntem: Çalışmaya fibromiyalji tanısı konulan 70 hasta ve yaş-cinsiyet olarak benzer 65 kişi kontrol grubu olarak dahil edildi. D vitamini düzeylerine göre hastalar, eksiklik (<20 ng/mL), yetersizlik (20–30 ng/mL) ve yeterli (> 30 ng/mL) olarak gruplandırıldı. Eksiklik ve yetersizlik saptanan hastalar için D vitamini replasmanı yapıldı. D vitamini tedavisinden önce ve sonra, hastalar yaşam kalitesi formları olan fibromiyalji etkilenme anketi (FEA), Arizona cinsel yaşantılar ölçeği (ACYÖ), Beck depresyon ölçeği (BDÖ), Vizüel Analog skala (VAS) and Kısa form-36 (KF-36) ile değerlendirildi.
Bulgular: D vitamini eksikliği ve yetersizliği hastaların % 60’ında (n=42) gözlendi. D vitamini düşük ve normal hastalar arasında yaşam kalitesi açısından istatistiksel fark saptanmadı. D vitamini replasman tedavisinden sonra yapılan incelemelerde FEA, BDÖ, VAS ’ya göre ağrı skoru ve KF-36’ da tedavi öncesi ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlendi.
Sonuç: D vitamini eksikliği fibromyalji patogeneziyle bağlantılı görünmektedir. Fibromyalji hastalarında D vitamin replasmanı yapmak hayat kalitesini yükseltebilir.
Keywords: Depression; fibromyalgia; quality of life; vitamin D; widespread pain.