Objective: The purpose of this study was to compare the use of an intravitreal injection of infliximab and of dexamethasone combined with vancomycin to treat experimental endophthalmitis induced by Staphylococcus epidermidis.
Materials and methods: The study was conducted between March 25 and April 13, 2012. Twenty-five six-month-old healthy rabbits were used, each weighing 2.5-3 kg. The rabbits were randomized into five groups with five animals per group. Endophthalmitis was induced by 0.1 mL (103 colony-forming units) S. epidermidis in all groups. In group 1, injection was not implemented after the occurrence of endophthalmitis. In groups 2, 3, and 4, the following intravitreal injections were given 24 h after the occurrence of endophthalmitis: group 2, 0.1 mg/0.1 mL vancomycin; group 3, 1 mg/0.1 mL vancomycin and 1 mg/0.1 mL dexamethasone; and group 4, 1 mg/0.1 mL vancomycin and 2 mg/0.1 mL infliximab. Group 5 was the control/uninfected group. The rabbits were clinically assessed each day for seven days. On day 9, a histopathologic evaluation was performed after enucleation.
Results: After a clinical evaluation, no statistically significant difference was found between the vancomycin+infliximab and vancomycin+dexamethasone groups (p>0.05). The difference was significant when both groups were compared with the vancomycin group (p<0.001). After the histopathologic evaluation, no statistically significant difference was found among the three groups (p>0.05).
Conclusion: An intravitreal injection of infliximab and of dexamethasone combined with vancomycin have similar clinical and histopathologic effects. To supplement the antibiotic treatment of endophthalmitis, infliximab in a safe dose range can be used as an alternative to dexamethasone to suppress inflammation and prevent ocular damage.
Amaç: Bu çalışmada tavşanlarda Stafilokok epidermidis ile oluşturulan deneysel endoftalmilerde vankomisin ile kombine; intravitreal infliksimab ile intravitreal deksametazonun etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve yöntem: Çalışma 25 Mart 2012–13 Nisan 2012 tarihleri arasında uygulandı. Çalışmada; 6 aylık, 2,5–3 kg ağırlığında, 25 adet sağlıklı tavşan kullanıldı. Denekler herbiri 5 tavşandan oluşan 5 gruba ayrıldı. Grup 1’e; 0,1mL (103 Colony Forming Units) Stafilokok epidermidis ile endoftalmi oluşturulduktan sonra herhangi bir tedavi uygulanmadı. Grup 2, 3 ve 4’e endoftalmi oluşturulduktan 24 saat sonra sırasıyla; 1mg/0,1mL vankomisin, 1mg/0,1mL vankomisin ve 1mg/0,1mL deksametazon, 1mg/0,1mL vankomisin ve 2mg/0,1mL infliksimab intravitreal olarak enjekte edildi. Grup 5 ise kontrol/nonenfekte grup olarak çalışmaya alındı. Denekler 1, 2, 3, 4, 5, 6 ve 7. günlerde klinik olarak değerlendirildi. 9. gün enükleasyon uygulanarak histopatolojik inceleme yapıldı.
Bulgular: Klinik değerlendirmede; vankomisin + infliksimab verilen grup ile vankomisin + deksametazon verilen grup kendi arasında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farkın olmadığı (p>0,05), her iki grup sadece vankomisin verilen grup ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farkın olduğu görüldü (p<0,001). Histopatolojik olarak gruplar arasında yapılan karşılaştırmada; vankomisin + infliksimab, vankomisin + deksametazon ve vankomisin grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farkın olmadığı görüldü (p>0,05).
Sonuç: Endoftalmide intravitreal infliksimab ile intravitreal deksametazon uygulamasının klinik ve histopatolojik olarak benzer etkinlikte olduğu görülmüştür. İntravitreal uygulamada infliksimab deksametazona alternatif olabilir.
Keywords: Infliximab; dexamethasone; endophthalmitis; staphylococcus epidermidis; vancomycin.