Objective: This study assessed and compare the clinical and sonographic outcomes of extracorporeal shock wave therapy (ESWT) in patients with lateral epicondylitis (LE).
Methods: Forty-two LE patients were randomly divided into two groups: the ESWT group (n=21) and the sham-ESWT control group (n=21). Both groups underwent wrist resting splinting, stretching, strengthening exercises for wrist extensors, and ice application. Grip strength, pain, and functionality were assessed by various tests, and common extensor tendon (CET) thickness was measured sonographically before, after, and 1 month after treatment by a blind examiner.
Results: At baseline, there was no significant difference between the groups. Significant differences were observed in pain pressure threshold, grip strength, visual analog scale, and Patient-Rated Tennis Elbow Evaluation (PRTEE) scores between baseline, post-treatment, and 1 month after treatment in both groups (p<0.05). However, the Short Form- 12 (SF-12) physical scores showed a significant difference only 1 month after treatment (p<0.01). In the SF-12 mental score tests, no significant difference was found. CET thickness in the ESWT group significantly decreased after treatment and 1 month after treatment (p<0.05), whereas no significant difference was observed in the control group.
Conclusions: Both the ESWT and control groups showed a reduction in pain and improvement in function. However, the ESWT group showed statistically superior results in terms of pain reduction and functional improvement compared with the control group. In addition, sonographic evaluation revealed a significant reduction in CET thickness in the ESWT group, whereas no significant change was noted in the control group.
Amaç: Bu çalışmanın amacı lateral epikondilit (LE) tanılı hastalarda ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin (ESWT) klinik ve sonografik sonuçlarını değerlendirmek ve karşılaştırmaktır.
Yöntemler: Kırk iki LE hastası rastgele iki gruba ayrıldı: ESWT grubu (n=21) ve sham-ESWT kontrol grubu (n=21). Her iki gruba da el bileği istirahat ateli, germe, el bileği ekstansörleri için güçlendirme egzersizleri ve buz uygulaması yapıldı. Grupların kavrama gücü Jamar el dinamometresi, ağrı, fonksiyonellik çeşitli testlerle ve ortak ekstansör tendon (CET) kalınlığı sonografik olarak tedaviden önce, tedaviden sonra ve tedaviden bir ay sonra kör bir denetçi tarafından ölçülmüştür.
Bulgular: Başlangıçta, gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu. Her iki grupta ağrı basınç eşiği (PPT), kavrama gücü, görsel analog skalası (VAS), Hasta-değerlendirmeli Tenisçi Dirseği Değerlendirmesi (PRTEE) skorları başlangıç, tedavi sonrası ve tedaviden bir ay sonraki ölçümler arasında anlamlı farklılıklar gözlenmiştir (p<0,05). Ancak Kısa Form-12 (SF-12) fiziksel skorlar tedaviden sadece bir ay sonra anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,01). SF-12 mental skor testinde her iki grupta da ölçümler arasında anlamlı fark bulunmamıştır. ESWT grubunda, CET kalınlığı tedavi sonrasında ve tedaviden bir ay sonra önemli ölçüde azalmıştır (p<0,05), ancak kontrol grubunda önemli bir fark gözlenmemiştir.
Sonuçlar: Hem ESWT hem de kontrol grupları ağrıda azalma ve işlevsellikte iyileşme göstermiştir. Ancak, ESWT grubu kontrol grubuna kıyasla ağrı azalması ve fonksiyonel iyileşme açısından istatistiksel olarak daha üstün sonuçlar sergilemiştir. Ek olarak, sonografik değerlendirme ESWT grubunda CET kalınlığında anlamlı bir azalma olduğunu ortaya koyarken, kontrol grubunda anlamlı bir değişiklik kaydedilmemiştir.
Keywords: Lateral epicondylitis; extracorporeal shock wave therapy (ESWT); sonographic assessment.
Copyright© 2024 The Author. Published by Galenos Publishing House on behalf of Istanbul Medeniyet University Faculty of Medicine.