Objective: Preeclampsia (PE) is the leading cause of maternal death worldwide and is associated with long-term morbidity in both mothers and newborns. Animal modeling is considered a functional source for understanding PE pathogenesis, diagnostic standards, and therapeutic approaches.
Materials and methods: This study aimed to demonstrate and evaluate the use of N-nitro-L-arginine methyl ester (L-NAME) in a Wistar rat model under conditions similar to PE. A total of 12 rats were divided into 4 groups, each consisting of 3 members, including the pregnant control group and treatment groups administered low-dose (PE 25 mg/kg L-NAME/day), medium-dose (PE 50 mg/kg L-NAME/day), and high-dose L-NAME (PE 75 mg/kg L-NAME/day) L-NAME from gestational day 4 to 19. Measurements included blood pressure, creatinine, and proteinuria levels, placental histological changes, and placental tissue hypoxia-inducible factor 1-alpha, and plasma endothelial nitric oxide synthase levels.
Results: The results showed that intervention with L-NAME at 75 mg/kg body weight/day (PE3) induced PE earlier than that with 50 mg/kg body weight/day L-NAME.
Conclusion: The model conditions also support further research into PE pathogenesis.
Amaç: Preeklampsi (PE) dünya çapında anne ölümünün önde gelen nedenidir ve hem annelerde hem de yenidoğanlarda uzun süreli morbidite ile ilişkilidir. Hayvan modelleri, PE patogenezini, tanı standartlarını ve tedavi yaklaşımlarını anlamak için işlevsel bir kaynak olarak kabul edilir.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, N-nitro-L-arginin metil esterin (L-NAME) Wistar sıçan modelinde PE’ye benzer koşullar altında kullanımının gösterilmesi ve değerlendirilmesi amaçlandı. Gebeliğin 4-14 günlerinde olan toplam 12 sıçan, gebe kontrol grubu ve düşük doz L-NAME (PE 25 mg/kg L-NAME/gün), orta doz L-NAME (PE 50 mg/kg L-NAME/gün) ve yüksek doz L-NAME (PE 75 mg/kg L-NAME/gün) uygulanan tedavi grupları dahil olmak üzere her biri 3 üyeden oluşan 4 gruba ayrıldı. Ölçümler kan basıncını, kreatinin ve proteinüri düzeylerini, plasental histolojik verileri ve plasental doku hipoksisi ile indüklenen faktör 1-alfa ve plazma endotelyal nitrik oksit sentaz seviyelerini içeriyordu.
Bulgular: Sonuçlar, 75 mg/kg vücut ağırlığı/gün (PE3) L-NAME müdahalesinin, 50 mg/kg vücut ağırlığı/gün L-NAME müdahalesinden daha erken PE’yi tetiklediğini gösterdi.
Sonuç: Model koşulları aynı zamanda PE patogenezine yönelik daha ileri araştırmaları da desteklemektedir.
Keywords: HIF1α; L-NAME; MAP; eNOS; preeclampsia; proteinuria; spiral arteries.
Copyright© 2024 The Author. Published by Galenos Publishing House on behalf of Turkish Society of Obstetrics and Gynecology.