Association between serum copeptin levels and non-obese normoglycemic polycystic ovary syndrome: A case control study

Turk J Obstet Gynecol. 2024 Dec 12;21(4):280-285. doi: 10.4274/tjod.galenos.2024.65703.

Abstract

Objective: Copeptin is a glycopeptide that increases under stress and is present in polycystic ovary syndrome (PCOS) patients with metabolic system disorders. We examined the relationship between copeptin and reproductive function in patients with normoglycemic PCOS with anovulatory cycles and normal weight.

Materials and methods: Women with unexplained infertility (n=52) and women with PCOS (n=57) were included in the study. PCOS was determined using the Rotterdam criteria. Biochemical tests including estradiol, follicle-stimulating hormone, luteinizing hormone, anti-Müllerian hormone (AMH), insulin, and copeptin were performed. Serum copeptin concentrations were measured using enzyme immunoassay.

Results: There were no significant differences in demographic data, insulin levels, and insulin resistance between the PCOS and healthy volunteers. Copeptin levels were lower in the PCOS group (p<0.001). A significant negative correlation was observed between AMH and copeptin in the control group (r=-0.402, p= 0.013). In the PCOS group, a negative correlation was observed between antral follicle count and copeptin, as well as between AMH and copeptin (r=-0.544, p<0.01). Receiver operating characteristic (ROC) curve analysis was performed to determine the predictive value of copeptin levels. The estimated areas under the ROC curves for serum concentration were found to be statistically significant (p<0.001) with a cut-off value of 2.78 (95% confidence interval 0.701-0.896), sensitivity of 0.87, and specificity of 0.70.

Conclusion: This study showed that copeptin levels are lower in patients with PCOS in the absence of insulin resistance and obesity than in healthy volunteers, and there is a negative correlation between copeptin and reproductive markers.

Amaç: Copeptin stres durumunda artan bir glikopeptid olup metabolik sistem bozukluklarında polikistik over sendromu (PKOS) hastalarında artmaktadır. Anovulatuar siklusları olan ve normal kilolu normoglisemik PKOS hastalarında copeptinin reproduktif fonksiyonlarla ilişkisini incelemeyi amaçladık.

Gereç ve yöntemler: Çalışmaya açıklanamayan infertil kadınlar (n=52) ve PKOS kadınlar (n=57) alındı. PKOS roterdam kriterleri ile belirlendi. Estradiol, folikül uyarıcı hormon, luteinize edici hormon, anti-Müllerian hormon (AMH), insülin ve copeptin içeren biyokimyasal testler analiz edildi. Serum copeptin konsantrasyonlarının analizleri, enzim immünoassay vasıtasıyla ölçüldü.

Bulgular: PKOS grubunda ve sağlıklı gönüllerde demografik veriler, insülin düzeyleri ve insülin rezistansları arasında fark yoktu. Copeptin düzeyleri PKOS grubunda daha düşük saptandı (p<0,001). Kontrol grubunda AMH ile copeptin arasında anlamlı negatif korelasyon gözlendi (r=-0,402, p= 0,013). PKOS grubunda AMH ve copeptinnin yanı sıra (r=-0,544, p<0,01) Antral folikül sayısı ve copeptin arasında negatif korelasyon gözlendi. PKOS prediktivitesinin belirlenmesi için copeptin düzeylerine ROC analizi yapıldı. Serum konsantrasyonu için alıcı işletim karakteristiği eğrileri altındaki tahmini alanların 2,78’lik (95% güven aralığı 0,701-0,896) bir kesme değeri, 0,87 duyarlılık ve 0,70 özgüllük ile istatistiksel olarak anlamlı (p<0,001) olduğu bulundu.

Sonuç: Bu çalışma PKOS hastalarında insülin rezistansı ve obezite olmadığında copeptin düzeylerinin sağlıklı gönüllülere kıyasla daha düşük olduğunu, copeptin ile reproduktif belirteçler arasında ise negatif yönlü korelasyon olduğunu göstermektedir.

Keywords: Copeptin; PCOS; antral follicle; infertility; insulin resistance; obesity.