Objective: This study aimed to compare the effectiveness of different mesotherapy techniques applied at various dermal depths on pain, functional status, and quality of life in patients with non-specific neck pain.
Methods: A total of 43 patients who received mesotherapy for non-specific neck pain were retrospectively analyzed. Patients treated with the point-by-point technique (n=21) and the napaj technique (n=22) were recorded. A mixture of 2 mL lidocaine and tenoxicam was used as the mesotherapy solution. Pain was assessed using the visual analog scale (VAS), functional status was assessed using the neck disability index (NDI), and quality of life was assessed using the Nottingham health profile before (T0), after (T1), and 3 months after (T2).
Results: In both groups, which were homogeneous in terms of demographic data, statistically significant changes were observed in T1 and T2 values compared with T0 for all evaluation parameters (p=0.001). While both groups demonstrated improvement in all parameters, the posttreatment VAS and NDI score in the point-by-point group was slightly better than that in the napaj group (p=0.042), (p=0.043) but this difference disappeared in the 3-month evaluation.
Conclusions: Mesotherapy using a lidocaine-tenoxicam mixture with both the point-by-point and napaj techniques is an effective and safe treatment method for nonspecific neck pain. Both techniques were found to be effective in improving pain, functional status, and quality of life, but neither technique was found to be superior to the other.
Amaç: Bu çalışmanın amacı, non-spesifik boyun ağrısı olan hastalarda, farklı dermal derinliklerde uygulanan farklı mezoterapi tekniklerinin ağrı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerindeki etkinliğini karşılaştırmaktır.
Yöntemler: Non-spesifik boyun ağrısı nedeniyle mezoterapi uygulanan 43 hasta retrospektif olarak incelendi. Teknik olarak Point by point (n=21) ve napaj (n=22) tekniği ile mezoterapi uygulan hastalar kaydedildi. Mezoterapi solüsyonu olarak 2 mL lidokain ve tenoksikamdan hazırlanan karışım uygulandı. Hastaların ağrısı görsel analog skala (VAS), fonksiyonel durumu boyun engellilik indeksi (BDI) ve yaşam kalitesi Nottingham sağlık profili (NSP) kullanılarak tedavi öncesi (T0), tedavi sonrası (T1) ve tedaviden 3 ay sonra (T2) değerlendirildi.
Bulgular: Demografik veriler açısından homojen olan her iki grupta tüm değerlendirme parametrelerinde T0’a göre T1 ve T2 değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler gözlendi (p=0.001). Her iki grupta tüm parametrelerde iyileşme gözükürken point by point grubunda tedaviden sonraki VAS (p= 0.042) ve BDI (p= 0.043) değeri napaj grubuna göre küçük bir farkla daha iyi olduğu fakat bu farkın 3. aydaki değerlendirmede ortadan kalktığı görüldü.
Sonuçlar: Point by point ve napaj tekniği ile lidokain ve tenoksikam karışımında oluşan mezoterapi uygulaması, non-spesifik boyun ağrılarında etkili ve güvenli bir tedavi yöntemidir. Her iki teknik ağrı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine etkili ancak birbirlerine üstün bulunmadı.
Keywords: Intradermal injection; mesotherapy; napaj; neck pain; point by point.
Copyright© 2024 The Author. Published by Galenos Publishing House on behalf of Istanbul Medeniyet University Faculty of Medicine.