Spring til indhold

Nationalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 23. jul. 2010, 11:13 af Hhestbech (diskussion | bidrag) Hhestbech (diskussion | bidrag) (specificering af bestemmelser for danske nationalparker)
Denne artikel omhandler Nationalparker generelt, se Nationalparker i Danmark for danske nationalparker
Bisoner ved en varm kilde i Yellowstone National Park, USA

En Nationalpark er normalt et fredet naturområde som en stat forvalter for at beskytte og vise landets dyre- og planteliv og/eller vigtige og særegne naturværdier.

29. juni 2007 udpegede miljøminister Connie Hedegaard et strand-, klit- og plantageområde i den vestlige Thy som Danmarks første nationalpark. Området vil dermed hedde Nationalpark Thy. Det drejer sig om klit-, hede- og plantageområder i et bælte langs Vesterhavet fra Hanstholm-reservatet i nord, til Agger Tange i syd.[1]

Danske nationalparker medfører ikke yderligere beskyttelse af natur og miljø, i forhold til hvad allerede gældende bestemmelser for området fastsætter.

Grønland

Omkring en tredjedel af Grønland er udlagt til nationalpark. I 1974 blev Grønlands Nationalpark oprettet, et område på 750.000 km2 i Nordøstgrønland, og den er nu verdens største nationalpark.

Nationalparker i udlandet

Verdens ældste nationalpark er Yellowstone i USA. Den blev oprettet i 1872 for at tage vare på dyrelivet i området, men også på grund af de vulkanske landskaber med gejsere og varme kilder.

I Norge blev Rondane nationalpark oprettet i 1962 som den første nationalpark . For tiden har fastlands-Norge 25 nationalparker med et samlet areal på 22.000 km², mens Svalbard har 6 nationalparker på tilsammen 14.000 km². Dermed er 7% af fastlandet og 23% af Svalbard beskyttet som nationalpark.

Andre kendte nationalparker er:

Se også

Kilder

Eksterne henvisninger