Министерството на здравеопазването обмисля какви са възможностите в законодателството, за да се създаде списък на опасни за здравето вещества и да се ограничи разпространението и употребата на райски газ само до допустимите от закона цели.

Това заяви служебният министър на здравеопазването Галя Кондева по време на изслушване в парламента във връзка с употребата на диазотен оксид (райски газ) от непълнолетни. По темата беше изслушан и служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

В интернет се появиха снимки на родители, които дишат райски газ пред бебето си

Диазотният оксид е под активно наблюдение от Европейския мониторинг център по наркотици и наркомании и при наличие на данни, че причинява зависимост, ще бъдат предприети действия за поставяне под контрол чрез въвеждането му в действащото законодателство в областта на наркотичните вещества, каза министър Кондева. Тя обясни, че райският газ не отговаря на критерия за възникване на зависимост и не може да бъде класифициран като наркотично вещество.

Междувременно Корнелия Нинова съобщи, че депутати от БСП са внесли предложение парламента да възложи на правителството да включи диазотния оксид /райски таз/ в списъците с наркотични вещества.

“Сега действащата уредба забранява продажбата на райски газ и пълнители в него, включително и онлайн на лица под 18 години на територия на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви, организирани за ученици, на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, в закрити обществени места, в открити обществени места, с изключение за медицински цели и хранително-вкусовата промишленост”, посочи Корнелия Нинова.

След спецакция: Иззеха 18 000 флакона с райски газ по Южното Черноморие

Здравният министър обясни, че прилагането на диазотния оксид в хранителната индустрия е дало възможност да се внесат огромни количества и тази употреба не може бъде „еднозначно установена от държавните здравни инспектори в районните здравни инспекции“. Това позволява свободната му продажба в търговски обекти и употребата му в закрити обществени места.