/ БТА
САЩ са най-големият доставчик на военна помощ в света. Америка също така предоставя повече чуждестранна помощ в световен мащаб, отколкото която и да е друга държава. България е получила над 238 млн. долара военна помощ от Вашингтон, се казва в анализ на „Ал Джазира“.

Чуждестранната помощ е общият размер на помощта, която се предоставя на страни извън САЩ, включително икономическа и военна помощ. През 2022 г. военната помощ е представлявала 14% от чуждестранната помощ на САЩ, според ForeignAssistance.gov - непартийна американска организация, която предоставя публично данни за чуждестранната помощ.

Като цяло по-голямата част от чуждестранната помощ попада в категориите икономическа и хуманитарна помощ. Това включва парична помощ в подкрепа на дългосрочното икономическо развитие на по-бедните държави, спешна помощ, необходима поради природни или предизвикани от човека бедствия, и финансова помощ, предназначена да подкрепи политическите интереси на САЩ - обикновено под формата на военна помощ или военна подкрепа.

През 2023 г. чуждестранната помощ за Израел от САЩ е предимно военна, докато чуждестранната помощ за други държави, като Зимбабве и Афганистан, е 100 % икономическа помощ.

Кои държави получават най-много военна помощ от САЩ?

Израел

От основаването на Израел през 1948 г. той е най-големият кумулативен получател на американска външна помощ, като е получил около 300 млрд. долара (коригирани спрямо инфлацията) под формата на обща икономическа и военна помощ.
Приблизително 220 млрд. долара (74%) от тях са под формата на военна помощ, а останалите 80 млрд. долара (26%) са икономическа помощ.
От 2008 г. насам Израел получава предимно военна помощ, като икономическата помощ представлява по-малко от 1% от общата помощ на САЩ за Израел.

Украйна

Украйна също е получила голяма военна помощ от САЩ. Неотдавна, през март, беше одобрен пакет от спешна военна помощ в размер на 300 млн. долара за подмяна на изчерпаните военни запаси в продължаващата война с Русия.
Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Конгресът на САЩ е одобрил пет пакета за помощ за страната на обща стойност 175 млрд. долара. Последният законодателен акт беше приет през април 2024 г.

iStock

Египет

След мирния договор между Египет и Израел от 1979 г. САЩ предоставят военна помощ и на Египет, за да подпомогнат укрепването на отбранителните способности на страната и борбата с "тероризма". През 2023 г. Египет получи военна помощ от САЩ в размер на 1,3 млрд. долара.

През последните години обаче САЩ започнаха да спират военната помощ за Египет, позовавайки се на състоянието на човешките права в страната. През септември САЩ спряха 85 млн. долара от общата военна помощ в размер на 320 млн. долара, която беше заделена за Египет. Американският сенатор от Демократическата партия Крис Мърфи също призова за спиране на повече военна помощ.

„Администрацията правилно реши да задържи този първи транш - 85 млн. долара, обвързани с освобождаването на политическите затворници - защото просто няма съмнение, че няма достатъчен напредък“, заяви Мърфи.

Въпреки че от началото на 2022 г. Египет е освободил повече от 1600 политически затворници, той каза: „През същото време те са вкарали в затвора още 5000 души. Така че за всеки политически затворник, който Египет освобождава, още трима са хвърлени в затвора. Това е една крачка напред и три назад“.

Тайван и Ливан

Източник, близък до администрацията на Байдън, заяви, че 85-те млн. долара военна помощ, предназначени по-рано за Египет, ще бъдат пренасочени, като 55 млн. долара ще бъдат отпуснати на Тайван, а 30 млн. долара - на Ливан.

България

САЩ предоставят военна помощ и на България. По силата на американско-българското споразумение за сътрудничество в областта на отбраната - партньорство в областта на сигурността, подписано през април 2006 г., което дава на американските военни достъп до използването на български военни съоръжения - през последните пет години САЩ са предоставили на България повече от 238 млн. долара за подпомагане на военното обучение, киберсигурността и модернизирането на военното оборудване.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
БГНЕС