Генералният секретар на европейската либерална партия АЛДЕ Дидрик де Шетцен предупреди, че ДПС е заплашена от изключване, съобщи Euractiv.

„Ново начало“ или „ДПС без Пеевски“: Бурята в Движението продължава, но до какво ще доведе тя (ОБЗОР)

"Свидетели сме на нарастваща загриженост. Загрижеността в АЛДЕ е за това накъде отива ръководството на ДПС. Това е страшно развитие и трябва да се третира много сериозно. Има риск, ако това продължи, да се стигне до ситуация, в която ДПС да понесе санкции", каза Шетцен, след като 4 други членки на групата настояха да бъде взето решение.

Партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ е европейска политическа партия, включваща около 60 либерални партии, главно от страните от Европейския съюз.

Генералният секретар не изключи да се стигне до изключване, ако Делян Пеевски се превърне в едноличен лидер на ДПС, тъй като по думите му "той би могъл да завлече партията в грешна посока".

Четирите партии, които са взели отношение по въпроса са: Свободни демократи, австрийската НЕОС, Прогресивните словаци и нидерландската VVD.

Ахмед Доган иска оставката на Пеевски: В ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат

"От изключително значение е да се направи честна оценка и избягване на подобни бъдещи събития по отношение на други партии, които членуват в АЛДЕ", написаха четирите парти.

Те добавиха, че ДПС се радва на голямо уважение в либералната група, тъй като в течение на времето се е доказала като надежден партньор с „ясна либерална идентичност“. Българският евродепутат Илхан Кючюк е един от тримата съпредседатели на АЛДЕ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня