/ iStock/Getty Images
Прогресивното физическо и психическо изтощение, свързано с липсата на мотивация на работното място, наричано още професионално "прегаряне" (burnout), се увеличава сред служителите на Европейската централна банка (ЕЦБ), засягайки почти четирима от десет служители, според вътрешно проучване, предаде Франс прес.

Процентът на "прегаряне" в рамките на "институцията пазител на еврото" непрекъснато се увеличава, стартирайки от 29,7 на сто през 2016 година до 33,2 на сто през 2021 година и достигащ до 38,9 на сто през 2024 година.

Това показват данни от последното проучване на консултантската компания "Псайетуърк" (Psy@work), проведено сред персонала на ЕЦБ.

Още по-лошо - проучването отчита 146 служители, или 9,1 на сто, споделящи, че ги спохождат мисли за самоубийство. Проучването е базирано на отговорите на 1600 служители от близо 5100-членния персонал на ЕЦБ. Това съотношение беше 6 на сто преди три години.

Участниците в настоящото проучване бяха изправени пред шестнадесет твърдения, с които биха могли да се съгласят или не, като например "по време на работата си често се чувствам емоционално изтощен" или "Справям се много добре с напрежението на работата си" или "Чувствам се все по-ангажиран с работата си".

Броят на отрицателните отговори разкрива висок процент на изтощение и демотивация на работното място, в сравнение в подобни проучвания върху други целеви групи и компании, според проучването на консултантската компания.

Друг извод е, че "професионалното изтощение е систематично обвързано със стажа", отбелязва изследването. Липсата на възможности, като израстване в кариерата, промяна на позицията в банката, смяна на работното място в друга държава или град, са редовно обсъждани от персонала и е източник на демотивация сред служителите.

"Президентът (на ЕЦБ) Кристин Лагард и бордът (на директорите) трябва най-накрая да се справят с първопричините за прегарянето, което засяга персонала" и "да отговорят на оплакванията относно фаворизирането при набирането на персонал и интензивността на работното натоварване", заяви Карлос Боулс, вицепрезидент на синдиката на персонала на Европейската централна банка (IPSO).

"Ние се отнасяме много сериозно към здравето и благосъстоянието на нашия персонал", докато институцията подготвя "нови мерки за справяне с проблеми като натоварване и възможности за кариера", обяснява говорител на ЕЦБ.

Известно е, че професионалнто  "прегаряне" предизвиква "лоша преценка и грешки в предоставените данни или в хипотезите за икономическо моделиране", проблем, когато "всички очакват ЕЦБ да вземе правилните решения в паричната политика", каза още Боулс.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Марин Милков/БТА