ВКС връща за ново разглеждане на Апелативен съд – Варна делото срещу Жечко Кюркчиев, осъден за смъртта на 22-годишната Светомира от Шумен.

Младият мъж първоначално получи три години и четири месеца затвор, а Апелативният съд във Варна намали присъдата на три условни години, с пет години изпитателен срок.
 
Условна присъда за шофьора, убил на пътя в Шумен 22-годишната Светомира

В предизвиканата от него катастрофа загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена получи средна телесна повреда. Според извършените тестове на водача се оказа, че той е шофирал под въздействието на амфетамини.

Сега тричленен състав на Върховния касационен съд отменя условната присъда и връща делото за ново разглеждане от друг състав на въззивната инстанция от стадия на съдебното заседание.

Делото е образувано по касационни жалби на частните обвинители и протест срещу въззивното решение на Апелативен съд – Варна.

С последната присъда на Жечко бе отнета шофьорската книжка за пет години и четири месеца. Делото на първа инстанция мина по съкратената процедура, тъй като мъжът призна фактите в обвинителния акт.

Веднага след като стана ясна условната присъда, прокуратурата и роднините поискаха от върховния съд отмяна на решението на съда във Варна и връщане на делото за ново разглеждане. Адвокатът на осъдения водач контрира, че условната присъда е справедлива, защото младежът има психично разстройство, появило се след инцидента, освен това не е осъждан.

Тежка катастрофа с 18-годишен дрогиран шофьор в Шумен, загина жена

Всеки ден живеем с мисълта, че детето ни го няма. Не можем да се съгласим с решения, които се вземат. Справедливостта ще дойде с промяната, когато тези, които ни управляват, вземат присърце професионалните си ангажименти и си свършат работата, заяви преди време бащата на загиналата Светомира Анатоли Станчев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня