Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάταλα Ηρακλείου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
BRUTE (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 79.131.198.226 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρή�
Γραμμή 13: Γραμμή 13:


[[Εικόνα:MatalaCaves.jpg|thumb|Η παραλία των Ματάλων.]]
[[Εικόνα:MatalaCaves.jpg|thumb|Η παραλία των Ματάλων.]]
Τα '''Μάταλα''' είναι μικρό παραθαλάσσιο χωριό και διάσημη παραλία της νότιας Κρήτης στον [[Νομός Ηρακλείου|νομό Ηρακλείου]]. Η θέση τους είναι στη δυτική ακτή της [[επαρχία Πυργιωτίσσης|επαρχίας Πυργιωτίσσης]]. Η παραλία των Ματάλων κατοικούνταν από την αρχαιότητα, και οι τότε κάτοικοι σκάλισαν ένα σύνολο σπηλαίων στο μαλακό πέτρωμα του βουνού. Οι σπηλιές παρέμειναν άδειες για χιλιάδες χρόνια μέχρι που κάποιοι περιπλανώμενοι [[χίπις]] τις ανακάλυψαν και τις κατοίκησαν για κάποια περίοδο. Αρκετοί άλλοι τους ακολούθησαν όπως οι [[Μπομπ Ντίλαν]], [[Τζάνις Τζόπλιν]] και [[Κατ Στήβενς]].Την περίοδο της χούντας με εντολή του Μητροπολίτη Γορτύνης απελάθηκαν οι τουρίστες από τα σπήλαια των Ματάλων. Το χωριό προηγουμένως ήταν ένα ψαροχώρι ενώ σήμερα ζει κυρίως από τον τουρισμό. Υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Πιτσιδίων του Δήμου Τυμπακίου. Η απόστασή του από το [[Ηράκλειο]] είναι 70,6 χιλιόμετρα.
Τα '''Μάταλα''' είναι μικρό παραθαλάσσιο χωριό και διάσημη παραλία της νότιας Κρήτης στον [[Νομός Ηρακλείου|νομό Ηρακλείου]].

==Ιστορικά στοιχεία==
Τα Μάταλα ήταν επίνειο της [[Φαιστός|Φαιστού]] κατά τη μινωική περίοδο και της Γόρτυνας κατά τη ρωμαϊκή. Από τη θάλασσα διακρίνονται ίχνη του αρχαίου οικισμού. Εδώ ναυάγησαν τα πλοία του Μενελάου (''Η λισσή αιπεία τε εις άλα πέτρη'', Οδύσ. γ 293) και πιστεύεται ότι ήταν το ακρωτήριο Νύσος μεταξύ των όρμων Κομμού- Ματάλων.
[[Image:Matala_Bucht.jpg|thumb|]]
Στα βενετικά έγγραφα αναφέρεται ο ναός της Παναγίας (La Madonna di Matala), στην είσοδο του οποίου υπάρχει η επιγραφή ''Πλύνετε την κεφαλήν και καθαρίσατε τους πόδας και έπειτα εισέλθητε εις τον ιερόν τούτον οίκον''.

Στην απόκρημνη ακτή του χωριού υπάρχουν τεχνητοί σπηλαιώδεις χώροι (και υποβρύχια σπήλαια), λαξευμένοι στο βράχο. Λέγεται ότι ήσαν τάφοι. Μερικοί όμως έχουν δωμάτια, κλίμακες, παράθυρα και προστώα. Έτσι φαίνεται ότι κάποτε χρησιμοποιήθηκαν ως κατοικίες. Οι κλίνες μοιάζουν με τους τάφους των Ετρούσκων.

==Πηγές==
==Πηγές==
*''Το Ηράκλειον και ο Νομός του'', εκδ. Νομαρχία Ηρακλείου.
*''Το Ηράκλειον και ο Νομός του'', εκδ. Νομαρχία Ηρακλείου.

Έκδοση από την 15:39, 21 Ιουνίου 2010

Συντεταγμένες: 34°59′41″N 24°44′57″E / 34.9947°N 24.7492°E / 34.9947; 24.7492

Μάταλα
Μάταλα is located in Greece
Μάταλα
Μάταλα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΤυμπακίου
Γεωγραφία
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο60
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΔιατόνιον
Η παραλία των Ματάλων.

Τα Μάταλα είναι μικρό παραθαλάσσιο χωριό και διάσημη παραλία της νότιας Κρήτης στον νομό Ηρακλείου. Η θέση τους είναι στη δυτική ακτή της επαρχίας Πυργιωτίσσης. Η παραλία των Ματάλων κατοικούνταν από την αρχαιότητα, και οι τότε κάτοικοι σκάλισαν ένα σύνολο σπηλαίων στο μαλακό πέτρωμα του βουνού. Οι σπηλιές παρέμειναν άδειες για χιλιάδες χρόνια μέχρι που κάποιοι περιπλανώμενοι χίπις τις ανακάλυψαν και τις κατοίκησαν για κάποια περίοδο. Αρκετοί άλλοι τους ακολούθησαν όπως οι Μπομπ Ντίλαν, Τζάνις Τζόπλιν και Κατ Στήβενς.Την περίοδο της χούντας με εντολή του Μητροπολίτη Γορτύνης απελάθηκαν οι τουρίστες από τα σπήλαια των Ματάλων. Το χωριό προηγουμένως ήταν ένα ψαροχώρι ενώ σήμερα ζει κυρίως από τον τουρισμό. Υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Πιτσιδίων του Δήμου Τυμπακίου. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 70,6 χιλιόμετρα.

Ιστορικά στοιχεία

Τα Μάταλα ήταν επίνειο της Φαιστού κατά τη μινωική περίοδο και της Γόρτυνας κατά τη ρωμαϊκή. Από τη θάλασσα διακρίνονται ίχνη του αρχαίου οικισμού. Εδώ ναυάγησαν τα πλοία του Μενελάου (Η λισσή αιπεία τε εις άλα πέτρη, Οδύσ. γ 293) και πιστεύεται ότι ήταν το ακρωτήριο Νύσος μεταξύ των όρμων Κομμού- Ματάλων.

Στα βενετικά έγγραφα αναφέρεται ο ναός της Παναγίας (La Madonna di Matala), στην είσοδο του οποίου υπάρχει η επιγραφή Πλύνετε την κεφαλήν και καθαρίσατε τους πόδας και έπειτα εισέλθητε εις τον ιερόν τούτον οίκον.

Στην απόκρημνη ακτή του χωριού υπάρχουν τεχνητοί σπηλαιώδεις χώροι (και υποβρύχια σπήλαια), λαξευμένοι στο βράχο. Λέγεται ότι ήσαν τάφοι. Μερικοί όμως έχουν δωμάτια, κλίμακες, παράθυρα και προστώα. Έτσι φαίνεται ότι κάποτε χρησιμοποιήθηκαν ως κατοικίες. Οι κλίνες μοιάζουν με τους τάφους των Ετρούσκων.

Πηγές

  • Το Ηράκλειον και ο Νομός του, εκδ. Νομαρχία Ηρακλείου.

Εξωτερικές συνδέσεις