Ero sivun ”Filokalia” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 15: Rivi 15:
| kustantaja-suomi = Valamon Ystävät
| kustantaja-suomi = Valamon Ystävät
| julkaistu-suomi = 1981
| julkaistu-suomi = 1981
| ulkoasu-suomi =
| ulkoasu-suomi = sidottu, nidottu
| sivumäärä-suomi =
| sivumäärä-suomi =
| isbn-suomi = ISBN 951-99294-7-9
| isbn-suomi = ISBN 951-99294-7-9

Versio 3. lokakuuta 2016 kello 07.31

Filokalia: Kokoelma pyhien kilvoittelijaisien kirjoituksia
Filokalia tōn ierōn nēptikōn syneranistheisa para tōn agiōn kai theoforōn pa terōn en ēdia tēs kata tēn praxin kai theōrian ēthikēs filosofias o nous kathairetai, fōtizetai kai teleioutai.
Filokalia venäjäksi vuodelta 1905
Filokalia venäjäksi vuodelta 1905
Alkuperäisteos
Kirjailija Koonneet pyhät Makarios Notaras ja Nikodeemos Athosvuorelainen.
Kieli muinaiskreikka, kirkkoslaavi
Genre hartauskirjallisuus
Suomennos
Suomentaja sisari Kristoduli, toimittanut Irinja Nikkanen
Kustantaja Valamon Ystävät
Julkaistu 1981
Ulkoasu sidottu, nidottu
ISBN ISBN 951-99294-7-9
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Filokalia on viisiosainen kokoelma 300–1400-luvuilla eläneiden munkkien kirjoituksia. Se on tärkeä osa ortodoksista hartauskirjallisuutta. Nimi tulee kreikan kielen sanoista filínrakastaa’ ja kalóskauneus’, ’hyvyys’: kauneuden rakastaminen. Filokaliassa painotetaan hiljentymisen ja sisäisen kilvoituksen merkitystä uskonnollisessa elämässä.[1]

Filokalian suomenkieliseen laitokseen valittujen tekstien kirjoittajista 24 on voitu varmasti tunnistaa. Heistä 18 kirkko on tunnustanut pyhiksi, viisi on ”kunnioitusta nauttivaa” ja on joukossa yksi harhaoppinenkin. Kaikki kirjoittajat ovat munkkeja. Erakkoelämä on hengellinen korkeakoulu, mysteeri, jossa ihminen elää jo tämän- ja tuonpuoleisen rajalla. ”Vaitiolo on tulevan ajan mysteeri, sanat taas tämän ajan apuvälineitä”, sanoi Iisak Syyrialainen.

Kirjoittajista varhaisin on Jesaja Erakko 300-luvulta, kotoisin Egyptin Thebasta ja alun pitäen orja. Abba Jesajan aikalainen on myäs Filokalian harhaoppinen eli Euagrios Pontoslainen, joka vietti nuoruutensa Kappadokian suurten esipaimenten vaikutuspiirissä ja eli myöhemmin autiomaassa. Euagrios kehitti erämaan demonologiaa. Johannes Cassianus syntyi vuoden 350 paikkeilla varakkaaseen perheeseen ja asui Beetlehemissä ja Egyptissä. Hän perusti ensimmäiset Gallian luostarit. Cassianus on tunnettu erityisesti arvostelukykyä käsittelevästä opetuksestaan.

Filokalian toisen osan kirjoittaja on pyhä Maksimos Tunnustaja, joka syntyi 580 Konstantinopolissa aatelisperheeseen. 82-vuotiaana häneltä leikattiin kieli, ettei hän pystyisi puhumaan, ja hänet kuljetettiin korissa keikkuen muulin selässä Skemaronin linnoitukseen. Filokaliassa on hänen tuotannostaan ”400 kohtaa rakkaudesta” ja kreikkalaisessa Filokaliassa myös 700 kohtaa teologiasta.

Kolmannen ja neljännen osan kirjoittajien joukossa on Simeon Uusteologi (949–1022), joka syntyi Vähä-Aasian Paflagoniassa maalaisaateliin. Hän oli aikansa moderni nuori mies, joka halusi löytää henkilön, joka auttaisi etsiessään yhteyttä Jumalaan. Kirkollinen elämä oli rutinoitua Bysantissa. Eräänä iltana hän seisoi rukoilemassa ja unohti täysin ajan ja paikan. Kaikkialla hän näki valoa eikä tuntenut maata jalkojensa alla. Hän ei pelännyt putoavansa ja täyttyi ilolla. Valokokemukset uusiutuivat myöhemmin. ”Älkää sanoko, ettei Jumala näyttäydy ihmisille!”

Lähteet

  1. Filokalia ortodoksi.net