Ero sivun ”Simo Vuorilehto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 9: Rivi 9:


==Lähteitä==
==Lähteitä==
{{Viitteet}}
*Häikiö, Martti. 2001. ''Nokia Oyj:n historia''. Tekijä, Nokia Oyj ja Edita Oyj.
* Häikiö, Martti. 2001. ''Nokia Oyj:n historia''. Tekijä, Nokia Oyj ja Edita Oyj.





Versio 27. joulukuuta 2010 kello 20.20

Simo Sakari Vuorilehto (s. 8. elokuuta 1930 Savonlinna) on vuorineuvos ja Nokian entinen pääjohtaja. Nokiassa hän toimi kakkosmiehenä 1980-luvulla, ja Kari Kairamon kuoltua vuonna 1988 hän nousi neljän vuoden ajaksi pääjohtajaksi ennen eläkkeelle jäämistään.

Ura kriisiyhtiö Nokiassa

Lähdekirjallisuudessa Simo Vuorilehto mielletään hyvin erilaiseksi johtajaksi kuin edeltäjänsä Kairamo. Häntä pidetään vanhan polven teollisuusjohtajana, joka ei uskonut kulutuselektroniikan nousuun. Nokian ajauduttua kriisin partaalle 1980-luvun lopussa rupesi Vuorilehto kuitenkin toteuttamaan laajaa saneerausohjelmaa, jonka seurauksena Nokia irtautui kumiteollisuudesta, televisioista ja tietokoneista.

Nokiaan Kairamo oli jättänyt jälkeensä myös johtajakriisin, joka huipentui keväällä 1990, kun yhtiön hallintoneuvoston puheenjohtaja, SYPin Mika Tiivola nosti toimitusjohtajaksi vävynsä Kalle Isokallion. Kerrotaan, että Vuorilehto ja Isokallio olivat ainaiset kinastelukumppanit.

Nokian hallituksessa on 1980-luvun lopussa pahoja ristiriitoja: Antti Lagerroosilla ja kulutuselektroniikan johtaja Jacques Noelsilla ei ollut yhteistä näkemystä yrityksen tulevaisuudesta seurauksella, että Nokian pörssikurssi laski voimakkaasti ja televisioteollisuus taantui. Silloinen rahoitusjohtaja Jorma Ollila yritti rauhoitella sijoittajia, kun KOP:n Mika Tiivola ja SYP:n Jaakko Lassila kiistelevät valta-asemastaan. Vuorilehto määräsi Isokallion panemaan elektroniikkaliiketoiminnot myyntiin. Nokian hallituksessa kuitenkin ymmärrettiin, ettei Isokallio voisi jatkaa Vuorilehdon asemassa tämän jäätyä eläkkeelle. ]. Vuorilehto ei kuitenkaan saavuta alaistensa ja yrityksen hallintoneuvoston luottamusta seurauksella, että johtaja, Vuorilehdon pahin kiistakumppani, Kalle Isokallio, joka on vasta 43-vuotias, ostetaan eläkkeelle. [1] Sittemmin Vuorilehdon korvasi vuonna 1992 Jorma Ollila kun Vuorilehto siirtyi eläkkeelle 61-vuotiaana.

Lähteitä

  1. Lukkari, Jukka. Tekniikka ja talous. 31.10.2008. Nokian kohtalon vuosi 1988. [1]
  • Häikiö, Martti. 2001. Nokia Oyj:n historia. Tekijä, Nokia Oyj ja Edita Oyj.


Edeltäjä:
Kari Kairamo
Nokian toimitusjohtaja
19841990
Seuraaja:
Kalle Isokallio
Edeltäjä:
Kari Kairamo
Nokian johtokunnan puheenjohtaja, pääjohtaja
1988-1992
Seuraaja:
Jorma Ollila