Sigyn

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 24. heinäkuuta 2009 kello 02.05 käyttäjän 86.50.72.126 (keskustelu) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sigyn vuonna 2008
Sigyn keväällä 2007. Perässä kate suojaamassa peräkajuutan kunnostustyömaata.

Sigyn on puinen kolmimastoparkki, kauppalaiva, joka on museolaivana Turussa.

Historia

Sigyn on rakennettu Göteborgissa, Ruotsissa vuonna 1887. Alus rakennettiin kuljettamaan puutavaraa. Sigyn ehti purjehtia valtamerillä ensimmäiseen maailmansotaan asti kuljettaen puutavaran lisäksi muun muassa hiili- ja viljalasteja. Alus teki monia onnistuneita valtameripurjehduksia, havereiltakaan välttymättä. Joulukuussa 1913 alus joutui pahaan haaksirikkoon. Se telakoitiin, ja aluksen takilointi muutettiin helppokäyttöisemmäksi barkentiiniksi. Alus myytiin Ahvenanmaalle vuonna 1927, josta Åbo Akademin säätiö osti sen museolaivaksi vuonna 1939.

Museolaiva Sigyn

Museoitunakin alusta pitää huoltaa ja korjailla jatkuvasti. Edellinen suurkorjaus tehtiin vuosina 1998-2001, jolloin muun muassa aluksen runkoa kunnostettiin laajalti ja 1970-luvulla tehty parkkitakila uudistettiin lähes kokonaan. Nykyinen takila on pääosin lehtikuusta. Röijelit ja eräät muut raakapuut ovat vanhempaa tekoa.

Åbo Akademin säätiö ja Turun kaupunki perustivat vuonna 1993 Museoalus Sigynin säätiön, ja jo vuonna 1994 valmistui Sigynille oma uivatelakka Loke. Telakka ja Sigyn hinattiin Ahvenanmaalle, missä alusta korjattiin 1998-2001. Asiantuntijoiden mukaan korjaus tapahtui "kreivin aikaan". Muutaman vuoden kuluttua se olisi saattanut hajota oman painonsa alla.

Nykyään museoparkki Sigyn on Turussa, Aurajoen rannassa, osana Forum Marinumin näyttelyä muiden museoalusten kuten Suomen Joutsen, Tykkivene Karjala ja Miinalaiva Keihässalmi ohessa. Sigynin taustalla oleva säätiö ei kuitenkaan suoranaisesti kuulu Forum Marinumiin, jolla puolestaan on oma säätiönsä.

Laivan kunnossapidossa on viime vuosina työskennellyt kahdesta kolmeen työntekijää ympärivuotisesti. Kunnostustöihin on kuulunut muun muassa keulapakan ja keulakannen uudistus. Syksyllä 2006 laivassa aloitettiin peräkajuutan ulkoseinien ja sen päällä olevan kannen uudistus. Samassa yhteydessä perämiesten hyttejä, messiä ja kapteenin tiloja on korjattu tarpeen mukaan.

Tekniset tiedot

  • Mitat
    • Pituus 46,2 m
    • Leveys 9,3 m
    • Syväys 3,7 m
    • Isomaston korkeus noin 32 metriä
    • Purjepinta-ala noin 1000 neliömetriä
  • Ei apumoottoria
  • Ei höyrykäyttöisiä vinssejä

Aiheesta muualla