Sakko

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 23. kesäkuuta 2010 kello 22.37 käyttäjän Kaitzschu (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sakko on rahallinen rangaistus rikoksesta. Sakotetun on maksettava sakkona tietty rahamäärä valtiolle. Suomessa sakko tuomitaan päiväsakkoina. Mitä moitittavammasta teosta on kysymys, sitä suurempi on päiväsakkojen lukumäärä. Laki sallii enintään 120 päiväsakkoa tai jos rikoksia on useita, 240 kpl. Tiettyjen rikossäännösten rangaistusasteikoissa säädetään päiväsakkojen erityisistä vähimmäismääristä. Törkeästä rattijuopumuksesta tuomittavan päiväsakon vähimmäismäärä on 60 päiväsakkoa ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta vähimmäismäärä on 30 päiväsakkoa.

Yhden päiväsakon rahamäärään vaikuttavat tuomitun tulot ja varallisuus. Tarkoituksena on, että rangaistus koskisi henkilön taloudelliseen asemaan samalla tavoin varallisuudesta riippumatta. Pienin päiväsakko on 6 euroa.

Yhden päiväsakon rahamäärä lasketaan siten, että rikoksentekijän nettotuloista (palkka, josta on vähennetty verot) vähennetään ensin 255 euron peruskulutusvähennys ja jaetaan saatu summa 60:llä. Huollettava alaikäinen lapsi vähentää yhden päiväsakon rahamäärää kolmella eurolla. Suuri omaisuus lisää sakon rahamäärää kolmella tai kuudella eurolla.

Rangaistuksen täytäntöönpano

Rangaistuksen panee täytäntöön oikeusrekisterikeskus. Sakon saaneella on tilaisuus maksaa sakkonsa poliisilta saadulla tilisiirtolomakkeella. Toinen mahdollisuus maksaa ilman muita seuraamuksia on maksaa sakko oikeusrekisterikeskuksen lähettämällä maksukehotuksella. 30 päivän kuluessa maksukehoituksesta tehdään ulosottohakemus.

Tuomitun sakon täytäntöönpano raukeaa viiden vuoden kuluttua lainvoiman saaneen tuomion antamispäivästä. (Rikoslaki 8. luku 11§)

Mikäli sakkoa ei makseta määräaikaan mennessä, se menee ulosottoon. Mikäli tuomittu todetaan ulosotossa varattomaksi tai sakkoa ei muutoin saada perityksi, hänelle määrätään muuntorangaistuksena vankeutta. Vankeutta määrätään yksi päivä kolmea maksamatonta päiväsakkoa kohti. Muun muassa poliisiviranomaisten langettamia sakkoja ja rikesakkoja ei vuodesta 2008 lähtien kuitenkaan enää muunneta.[1] Uhkasakko ja muut oikeusistuimien määräämät voidaan edelleen muuntaa vankeudeksi. Tällöin 30 euroa vastaa yhtä päivää vankeutta. Muuntorangaistuksen pituus on kuitenkin vähintään neljä päivää ja enintään 60 päivää. Muuntorangaistusta ei saa määrätä ilman erityistä syytä, jos maksamatta olevia päiväsakkoja on vähemmän kuin 12 tai maksamattomien uhkasakkojen määrä on vähemmän kuin 120 euroa.

Tuomioistuin voi jättää muuntorangaistuksen määräämättä, jos

  1. sakkoon johtanutta rikosta sen haitallisuus huomioon ottaen on kokonaisuutena arvostellen pidettävä vähäisenä,
  2. sakkoon johtanut rikos on tehty alle 18-vuotiaana tai
  3. muuntorangaistusta on pidettävä kohtuuttomana tai tarkoituksettomana ottaen huomioon sakotetun henkilökohtaiset olosuhteet, rikoksesta hänelle aiheutuneet muut seuraukset, sosiaali- ja terveydenhuollon toimet tai muut seikat.

Sakkorangaistuksesta ei jää merkintää rikosrekisteriin. Sen sijaan se merkitään sakkorekisteriin ja poliisiasiain tietojärjestelmään, joista se tulee seuraavien viiden vuoden ajan esille turvallisuusselvitystä tehtäessä tai esimerkiksi aseen hallussapitolupaa anottaessa.

  1. http://www.vasemmistoliitto.fi/organisaatio/eduskuntaryhma/ajankohtaista/tiedotteet/tiedotteet_2008/fi_FI/1213790411155/

Katso myös

Aiheesta muualla