Suomen kielen hallintoalue

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 1. helmikuuta 2011 kello 15.18 käyttäjän Inzulac (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomenkielen hallintoalue on suomenkielinen vähemmistökielialue Ruotsissa. Hallintoalueeseen kuuluvien kuntien asukkailla on oikeus saada suomenkielistä esikoulutoimintaa ja vanhustenhuoltoa ja oikeus asioida kunnan kanssa suomeksi.

Historia

Hallintoalue perustettiin sen jälkeen, kun Ruotsi ratifioi Euroopan Neuvoston vähemmistökielisopimukset vuonna 1999. Suomenkielen hallintoalue perustettiin vuoden 2000 alussa ja siihen kuuluivat aluksi Haaparannan, Jällivaaran, Kiirunan, Pajalan ja Övertorneån kunnat.[1]. Aluetta laajennettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010, jolloin siihen liitettiin 18 Mälarinlaakson kuntaa mukana muunmuassa Tukholma, Södertälje ja Eskilstuna.

Ruotsissa uudistettiin kielilaki 1.7.2009, jossa määritettiin, että Ruotsissa on yksi yhteinen kieli, ruotsin kieli. Tämän lisäksi on viisi virallista vähemmistökieltä, jotka ovat suomi, saame, meänkieli, romani chib ja jiddis.

Viiteet