Англия и Швейцария се срещат в четвъртфинален сблъсък на UEFA EURO 2024. Двубоят в Дюселдорф стартира в 19:00 часа и ще бъде излъчен пряко по DIEMA SPORT 3, както и на Gong.bg.


Англия бе сочен за един от фаворитите на европейското, но до момента не очарова с играта си. Миг гениалност от Джуд Белингам спаси "трите лъва" срещу Словакия. Попадение със задна ножица в 95-ата минута прати срещата в продължения, където пък Хари Кейн се разписа за крайното 2:1. Иначе до момента тимът е вкарал едва четири гола на турнира, което изглежда изкючително разочароващо с оглед на футболистите, които са в състава.

Швейцария се класира за 1/4-финалите по доста по-убедителен начин, след като тимът на Мурат Якин категорично надигра и детронира европейския шампион Италия след успех с 2:0. Тимът на Якин обаче е в серия от осем поредни срещу без поражение, като освен това има само една загуба в последните си 18 мача във всички турнири. Сега "кръстоносците" ще опитат да елиминират и другия финалист от предишното европейско първенство.

Мурат Якин няма кадрови проблеми, като дори Силван Видмер се завръща след наказание. От другата страна пък Гарет Саутгейт няма да може да разчита на Марк Геи заради натрупани жълти картони.

Англия и Швейцария са се срещали помежду си в 27 мача. "Трите лъва" имат 18 победи, швейцарците – 3, а 6 двубоя са завършили наравно. Головата разлика е 59:20. Любопитно е, че англичаните нямат загуба от своя съперник цели 43 години – за последен път „кръстоносците“ спечелиха с 2:1 на 30 май 1981 година в квалификация за Световно първенство пред своя публика.