לדלג לתוכן

סיבוב עילי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

במשחקי כדור, סחרור עילי (מכונה גם סיבוב עילי) הינה תכונה של כדור המסתחרר קדימה סביב צירו תוך כדי תנועתו. סחרור עילי בחבטה מפעיל על כדור כוח כלפי מטה, אשר גורם לו ליפול בשל הידודו עם האוויר (ראה אפקט מגנוס). ניתן לחולל סחרור עילי על ידי חבטה בכדור תוך הצלפת הזרוע מעלה וקדימה, כאשר פני המחבט מתחת לכיוון אליו הוא נע. חבטת סחרור עילי היא ההיפך מחבטת חיתוך, כמו גם ההיפך מסחרור תחתי.

כדור בסיס

בכדור בסיס, כדור עקומה, שהיא צורת זריקה של כדור הנע מלמעלה מטה, מתבצעת כאשר פועל סחרור עילי על הכדור.

משחקי ביליארד

בסנוקר ובביליארד, שחקנים עושים שימוש בסחרור עילי בכדי לשמר את הכדור הלבן בתנועה, גם אחרי שפגע בכדורים אחרים. הסחרור העילי נוצר כתוצאה מן החבטה בחלקו העליון של הכדור הלבן.

משחקי מחבט

שחקני טניס וטניס שולחן הם המשתמשים העיקריים בחבטת סחרור עילי כ"חבטה בטוחה", חבטת ראלי, או כחבטה המסייעת בבניית נקודה. לדוגמה, טניסאי יכול לחבוט שלוש חבטות אלכסוניות לרוחב המגרש בסחרור עילי לצורך בניית נקודה, ואת החבטה הרביעית כחבטה שטוחה או כחבטת חיתוך מסיימת לאורך הקו בכדי לאפשר לעצמו סיכוי לזכות בנקודה. אחד הטניסאים המשתמשים בחבטה זו בהצלחה מרובה הוא רפאל נדאל.

טניס שולחן

בטניס שולחן תחרותי, שליטה בחבטת סחרור עילי הוא הכרחית, לא רק בכדי לייצר חבטת נגד התקפית על כדור בסחרור תחתי, אלא גם בכדי לייצר חבטה מהירה כאשר הכדור בגובה נמוך מגובה הרשת.

טניס

מלבד על מסלולו באוויר, סחרור עילי משפיע גם על קפיצת הכדור, כמתואר באיור.

בטניס, בשל מיקומה של הרשת במרכז המגרש, שימוש בחבטת סחרור עילי מאפשר לשחקנים להיות עקביים יותר וכן גם מגדיל את מרווח השגיאה שלהם. מאחר שסחרור עילי גורם לכדור ליפול מטה בכיוון הקרקע מהר יותר, שחקן יכול לחבוט בכדור גבוה יותר מעל לרשת, ובכך להגדיל את מרווח השגיאה שלו. ניתן להשתמש בחבטה זו על על מנת לתלל מעל שחקן יריב הממתין ליד הרשת או בכדי לחבוט ישירות לרגליו. חבטה בכדור מלמטה למעלה כאשר השחקן קרב לנקודת המגע מקנה לכדור מִגְבָּהּ. שמירה על פני מחבט (גידים) סגורים מעט ממצב אנכי תקנה לשחקן את הסחרור העילי בו הוא מעוניין. יחד עם זאת, כדורים המנתרים נמוך יותר בשל עוצמה רבה או סחרור אחורי הינם קשים הרבה יותר להחזרה באמצעות אחיזת מחבט המאפשרת השגת סחרור עילי, דוגמת אחיזה מערבית ומערבית למחצה, משום שהמחבט נמצא בזווית רחוקה מדי כלפי מטה מכדי 'להרים' את הכדור בחזרה אל מעל לרשת. ככזה, סחרור עילי יעיל הרבה יותר בשימוש על משטחים איטיים, שבהם מנתר הכדור גבוה יותר, דוגמת חימר. כמו כן קשה הרבה יותר להקנות לכדור סחרור עילי בחבטת גב יד בשל המגבלות הפיזיות של מתיחת זרוע לרוחב הגוף.

הסבר פיסיקלי

המחשת אפקט מגנוס במקרה של כדור. v מייצג את מהירות הרוח, והחץ F מראה את הכוח הנוצר לעבר הצד שבו הלחץ הנמוך.

סחרור עילי בחבטה מפעיל על כדור כוח כלפי מטה, אשר גורם לו ליפול בשל הידודו עם האוויר (ראה אפקט מגנוס). ניתן לחולל סחרור עילי על ידי חבטה בכדור תוך הצלפת הזרוע מעלה וקדימה, כאשר פני המחבט מתחת לכיוון אליו הוא נע. חבטת סחרור עילי היא ההיפך מחבטת חיתוך, כמו גם ההיפך מסיבוב תחתי.

דרך אחת להסביר את אפקט מגנוס היא זו - בשל הסיבוב והעובדה שהאוויר פועל כחומר צמיגי או "דביק" על פני שטח הכדור, זרם אוויר הנוצר כתוצאה מן הכדור נפלט כלפי מעלה. כתוצאה מזרם אוויר זה, הכדור נדחף כלפי מטה.

לעתים משתמשים בעיקרון ברנולי בכדי להסביר את תוצא הסיבוב העילי, באשר הבדלי המהירות בין פני שטח הכדור ובין האוויר גדולים יותר בחלקו העליון של הכדור. לדוגמה, אם האוויר הזורם על פני חלקו התחתון של הכדור נע מהר יותר מן האוויר הזורם על פני חלקו העליון, אזי מעיקרון ברנולי משתמע כי הלחץ על פני שטח הכדור יהיה נמוך יותר בחלקו התחתון מאשר בחלקו העליון. במילים אחרות, מאחר שחיכוך אוויר גדול יותר מתרחש על פני שטחו העליון של הכדור ביחס לחלקו התחתון, הבדל זה גורם להפעלת לחץ גדול יותר על חלקו העליון של הכדור, אשר כתוצאה ממנו הכדור נדחף מטה.

כלי תחרותי

חבטת סחרור עילי הינה חבטה יעילה ביותר על משטחים קשים. הכדור מסתחרר לפנים ונוחת מהר יותר בכיוון הקרקע, ובכך מתאפשרת חבטה בו בעוצמה גדולה יותר ביחס לכל סוג חבטה אחר.

ברוב משטחי המגרשים, סחרור עילי גם גורם לכדור לנתר גבוה יותר. לפיכך הופכת חבטה זו לשימושית לעתים תכופות על חימר או משטחי מגרשים "רכים" אחרים, שבהם מנתר הכדור גבוה יותר באופן טבעי, וזאת על מנת שהכדור שמקבל היריב יהיה קשה יותר לחבטה. יריב החובט חבטת גב יד ביד אחת יהיה פגיע במיוחד לחבטת סחרור עילי, משום שקשה לחבוט בכדור גבוה בחבטת גב יד ביד אחת.

כדורעף

סחרור עילי שימושי גם בעת חבטות הנחתה או הגשה בכדורעף, ומאפשר לשחקנים להכות בכדור בחוזקה תוך וידוא הימצאות הכדור במשחק בחלק המגרש של היריב. סחרור עילי גם מייצב את הכדור במהלך תעופתו, ובכך מאפשר הגשה מדויקת יותר.