לדלג לתוכן

קישלה

חזית הקישלה בעיר העתיקה בירושלים (2007)
מראה כללי של מתחם הקשילה מצריח מגדל דוד
מוחמד עלי, השליט שהקים את מבנה הקישלה
מראה כללי של החפירה מתחת למבנה המעצר ההיסטורי במתחם (2013)

קישלֶהטורקית: kışla, כלומר - "מקלט לחורף", מ kış "חורף") הוא כינוי לבית המעצר שהוקם בעיר העתיקה בירושלים בתקופה העות'מאנית. המבנה שוכן בצמוד למגדל דוד מדרום, בשולי הרובע הארמני, ומשמש כיום את מטה מרחב דוד של מחוז ירושלים של משטרת ישראל.

המבנה

הקישלה הוא מבנה רבוע בעל חצר גדולה וקטוּרה (לא מקוּרָה), הדומה במתכונתו לחאן. הוא בנוי שתי קומות, כאשר הקומה התחתונה גבוהה בהרבה ביחס לשנייה. צדו המערבי נסמך אל החומה העות'מאנית; צדו הצפוני פונה לכיוון חפיר המצודה; צדו המזרחי פונה אל העיר העתיקה, וצדו הדרומי פונה אל פרברי הרובע הארמני. הכניסה אל המבנה מצפון דרך שער מסוגנן.

היסטוריה

המבנה הוקם במחצית הראשונה של המאה ה-19 על ידי שליט מצרים מוחמד עלי ובנו איברהים פאשה כארמון קיץ. המיקום בסמוך למצודה לפנים מן החומה לא היה מקרי, שכן המבנה הוקם באותן עשר שנים בהן מרדו מוחמד עלי ובנו בשלטון המרכזי באיסטנבול, וביקשו להבטיח את שלומם.

משמעות השם

לאחר נפילת שלטונם של מוחמד עלי ובנו, שימש המבנה את הצבא העות'מאני למגורי חיילים עבור שומרי העיר. משמעות השם בטורקית היא אפוא "קסרקטין", וצורת הגייתו היא קישְלָה (במלרע). ותיקי ירושלים טוענים כי במהלך הפרות סדר והפגנות היו החיילים צועקים אל הקהל המתגודד: "קישְלָה! קישְלָה!", כאומרים: "התפזרו מיד, לפני שניקח אתכם לבית המעצר".

שימושי המבנה עד ימינו

לאחר נפילת ירושלים בידי הבריטים המשיכו אלה להשתמש בקישלה כבית מעצר, וכך עשו גם הירדנים, בעת שהייתה העיר העתיקה בידיהם בין השנים 1948-1967. לאחר איחוד העיר במלחמת ששת הימים הוחלט להמשיך במסורת הוותיקה, ועד היום משמש הקישלה את תחנת המשטרה של העיר העתיקה, תפקיד אותו ממלאת היום משטרת ישראל.

מבנה הקישלה מהווה את מפקדת מרחב דוד של מחוז ירושלים, מרחב שבתחום אחריותו האזור הרגיש של העיר העתיקה ועיר דוד, על מורכבותו הפוליטית, הדתית והדמוגרפית.

ממצאים ארכאולוגיים

הקישלה עומד במקום בו נהוג לזהות על פי מקורות היסטוריים את ארמון המלך הורדוס שחי בירושלים בימי בית המקדש השני לפני כאלפיים שנה. בראשית המאה ה-21 החל להיחפר המבנה המוארך הצמוד לחומה, ששימש בעיקר לחדרי מעצר. בחפירות נתגלו קירות מאסיביים, שזוהו באופן כמעט ודאי עם ארמונו של הורדוס, והיוו אישוש ראשון להנחה ההיסטורית.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קישלה בוויקישיתוף
שרידי קירות ארמון הורדוס שהתגלו בחפירות הארכיאולוגיות מתחת למבנה הקישלה.