Kopieren Sie
  Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie  
  Nieuwsbrief Energiesector  

In deze nieuwsbrief
In deze nieuwsbrief leest u meer over:
- Het rapport energiegemeenschappen, energiedelen en energie verkopen;
- Het persoonlijk profiel in de V-test®;
- De mededeling berekening certificatenverplichtingen en indieningsprocedure.
 
Rapport energiegemeenschappen, energie delen en verkopen
De VREG rapporteert jaarlijks over energiegemeenschappen, energiedelen en energie verkopen. Dat legt het Energiedecreet op. Die mogelijkheden moeten burgers, lokale overheden en kmo’s aanmoedigen om deel te nemen aan de energiemarkt en de energietransitie.
Sinds 1 januari 2022 moeten energiegemeenschappen zich melden bij de VREG. Ook energiedelen en verkopen werden vanaf dan in de praktijk geleidelijk aan mogelijk. Beide concepten blijven verder evolueren. Sinds april 2023 is er een nieuwe vorm van energie verkopen mogelijk: de verkoop van groene stroom in gebouwen. Er is daarnaast ook nieuwe Europese regelgeving op komst rond energiedelen.

We geven in het rapport een stand van zaken van hoe de energiemarkt die concepten opnam en de betrokkenheid van de distributienetbeheerders, de energieleveranciers en de afnemers daarbij. We gaan ook dieper in op enkele aandachtspunten die de verdere ontwikkeling van deze concepten belemmeren of afremmen. En we doen suggesties aan het beleid.

Wat stellen we vast?
Energiedelen en energie verkopen komt traag op gang. In december 2023 namen 7.779 toegangspunten (=deelnemers/locaties) deel aan energiedelen of energie verkopen. Dat is slechts 0,2% van het totaal aantal toegangspunten in Vlaanderen.



Er is 9.822 MWh injectie gedeeld in 2023.



Hoeveel kunnen deelnemers delen?
Energiedelen en energie verkopen is enkel mogelijk wanneer de injectie in hetzelfde kwartier plaatsvindt als de afname. Deler en verkoper kunnen dus meer delen of verkopen als ze hun gedrag op elkaar afstemmen.
Uit de cijfers van Fluvius blijkt dat deelnemers erin slagen om ongeveer 20% van de injectie onderling te delen en dat voor zowel huishoudelijke als niet-huishoudelijke afnemers. Op basis van een theoretische oefening verwachtten we dat dat percentage hoger lag, rond 40%.

Extra kosten en voorwaarden van leveranciers
De huidige opzet van energiedelen en energie verkopen creëert extra kosten voor leveranciers. Heel wat leveranciers kiezen er dan ook voor om extra kosten door te rekenen aan klanten die aan energiedelen of energie verkopen doen. Toch zijn er ook leveranciers die dat niet doen. Een up-to-date overzicht van die kosten staat in de V-test® en in het dashboard.

Kijk in de V-test®  in de filters op de resultatenpagina bij ‘Doelgroep’. Vink bij ‘kosten of voorwaarden voor energiedelen’ het vakje ‘ja’ aan. Zo ziet u de lijst van contracten met extra voorwaarden of kosten voor energiedelen.



Meer weten?
Lees het volledige rapport.
Ontdek ook het interactief dashboard over energiedelen en verkopen
 
 
Hebt u al een persoonlijk profiel in de V-test®?
Wil u energiecontracten vergelijken? Wist u dat u met een persoonlijk profiel in één oogopslag uw lopend contract kan vergelijken met het aanbod op de energiemarkt? En dat u ook een prijsalarm kan instellen wanneer u kan besparen?
 
Meer daarover leest u hier: Sinds de update van mei vindt u in de V-test® nieuwe leveranciers. Zo ziet u vanaf nu ook contracten die EnergyVision en Energy Knights aanbieden.
 
 
Nieuwe deadline voor indiening certificaten
Elk jaar moeten de toegangshouders groenestroom- (GSC) en warmte-krachtcertificaten (WKC) indienen. De indieningsdeadline is uitgesteld van 30 april naar 31 oktober. Dat betekent dat toegangshouders niet langer ten laatste op 30 april, maar op 31 oktober van elk jaar alle vereiste steuncertificaten moeten indienen. Dat uitstel is al van toepassing op de indiening in 2024.
We publiceren een nieuwe mededeling die rekening houdt met de nieuwe deadline. Het proces om de aantallen vereiste steuncertificaten te berekenen blijft echter ongewijzigd.