Jump to content

Movement Strategy/Recommendations/Provide for Safety and Inclusion/tr: Difference between revisions

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Content deleted Content added
Created page with "Mevcut ve gelecekteki çevrimiçi ve çevrimdışı katılımcıların, kişisel ve toplumsal güvenliklerini tehlikeye atmadan katılmalarını sağlayacak uygun koşullara ve kaynaklara sahip olmalarını sağlayacağız. Farklı ortamlara uyarlanmış bağlamsal bir değerlendirmeye dayalı olarak tüm katılımcıların korunmasına yönelik çerçevenin (altyapı ve politikaların) yanı s..."
Created page with "* Hareketin tamamı için tacize tolerans gösterilmeden kabul edilebilir davranışlara ilişkin evrensel bir temel oluşturmak amacıyla topluluklarla işbirliği içinde bir Davranış Kuralları oluşturun. Bu; bağlama, mevcut yerel politikalara, uygulama ve çatışma çözümü yapılarına göre kapsayıcı bir süreç aracılığıyla gerçekleştirilecektir. * Kullanıcıların, taciz de dahil olmak üzere teknik veya insan kayna..."
Line 10: Line 10:
Mevcut ve gelecekteki çevrimiçi ve çevrimdışı [[Special:MyLanguage/Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Recommendations/Glossary#Contributor|katılımcıların]], kişisel ve toplumsal güvenliklerini tehlikeye atmadan katılmalarını sağlayacak uygun koşullara ve [[Special:MyLanguage/Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Recommendations/Glossary#Resources|kaynaklara]] sahip olmalarını sağlayacağız. Farklı ortamlara [[Special:MyLanguage/Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Recommendations/Glossary#Adaptability|uyarlanmış]] bağlamsal bir değerlendirmeye dayalı olarak tüm katılımcıların korunmasına yönelik çerçevenin (altyapı ve politikaların) yanı sıra standartlar ve prosedürleri de sağlayacağız.
Mevcut ve gelecekteki çevrimiçi ve çevrimdışı [[Special:MyLanguage/Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Recommendations/Glossary#Contributor|katılımcıların]], kişisel ve toplumsal güvenliklerini tehlikeye atmadan katılmalarını sağlayacak uygun koşullara ve [[Special:MyLanguage/Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Recommendations/Glossary#Resources|kaynaklara]] sahip olmalarını sağlayacağız. Farklı ortamlara [[Special:MyLanguage/Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Recommendations/Glossary#Adaptability|uyarlanmış]] bağlamsal bir değerlendirmeye dayalı olarak tüm katılımcıların korunmasına yönelik çerçevenin (altyapı ve politikaların) yanı sıra standartlar ve prosedürleri de sağlayacağız.
|Changes and Actions content=
|Changes and Actions content=
* Hareketin tamamı için tacize tolerans gösterilmeden kabul edilebilir davranışlara ilişkin evrensel bir temel oluşturmak amacıyla topluluklarla işbirliği içinde bir Davranış Kuralları oluşturun. Bu; [[Special:MyLanguage/Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Recommendations/Glossary#Contextualization|bağlama]], mevcut yerel politikalara, uygulama ve çatışma çözümü yapılarına göre kapsayıcı bir süreç aracılığıyla gerçekleştirilecektir.
<div lang="en" dir="ltr" class="mw-content-ltr">
* Kullanıcıların, taciz de dahil olmak üzere teknik veya insan kaynaklı olayları, dil veya konuma bakılmaksızın etkili ve uygun aciliyetle ele almaları için özel olarak bildirmelerine yönelik yollar oluşturun.
* Create a Code of Conduct, in collaboration with communities, to provide a universal baseline of acceptable behavior for the entire movement without tolerance for harassment. This will be done through an inclusive process with respect to [[Special:MyLanguage/Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Recommendations/Glossary#Contextualization|context]], existing local policies, as well as enforcement and conflict resolution structures.
* Raporlama ve takip prosedürlerinin yanı sıra, hem çevrimiçi hem de çevrimdışı Wikimedia katılımı için sağlıklı bir çalışma ortamını korumak ve sürdürmek için topluluk sorumluluklarının temel çizgisini oluşturun.
* Create pathways for users to privately report incidents, either technical or human, including harassment, to have them addressed effectively and with appropriate urgency regardless of language or location.
* Uyarlanabilir bir güvenlik değerlendirmesi ve uygulama planının yanı sıra hızlı müdahale ve destek altyapısını araştırın ve geliştirin. Bu, çevrimiçi ve çevrimdışı katkıda bulunanların, aşağıdakiler de dahil olmak üzere Wikimedia faaliyetlerinden kaynaklanan zararları azaltmak için hazır ve [[Special:MyLanguage/Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Recommendations/Glossary#Accessibility|erişilebilir]] kaynaklara sahip olmalarını sağlayacaktır:
* Establish a baseline of community responsibilities for safeguarding and maintaining a healthy working atmosphere for both online and offline Wikimedia involvement, along with procedures for reporting and follow-up.
** Psikolojik destek (örn. terapistler, danışmanlar, arabulucular),
* Research and develop an adaptable safety assessment and execution plan, as well as rapid response and support infrastructure. This would ensure that on- and offline contributors have available resources ready and [[Special:MyLanguage/Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Recommendations/Glossary#Accessibility|accessible]] to mitigate the harm caused by their Wikimedia activities, including:
** Teknik destek (örneğin anonimleştirme mekanizmaları),
** psychological support (e.g., therapists, counselors, mediators),
** Hukuki yardım (örneğin ortak avukatların listesi, yerel düzeyde hukuki temsilin kolaylaştırılması),
** technical support (e.g., anonymization mechanisms),
** Hayatı tehdit eden durumlarda hızlı bir tırmanma yolu,
** legal assistance (e.g., list of partner lawyers, facilitation of legal representation at a local level),
** Sosyo-politik huzursuzluk ve çevresel tehditler gibi büyük ölçekli zorluklara tepki verme prosedürleri,
** a fast-track escalation path in life-threatening situations,
** Toplum güvenliği ve çatışma yönetimi konusunda farkındalığı artırmaya ve müdahale kapasitesi oluşturmaya yönelik eğitim ve fırsatlar.
** procedures for reacting to large scale challenges, such as socio-political unrest and environmental threats,
* Projelerimizin başarılı olması için topluluklarımızın ihtiyaç duyduğu yasal ve düzenleyici çerçevelere yönelik savunuculuk için yerel [[Special:MyLanguage/Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Recommendations/Glossary#Capacity building|kapasiteyi]] geliştirin.
** training and opportunities to raise awareness and build response capacity for community safety and conflict management.
* Katkıda bulunanların kendi bağlamlarında güvenliğini amaçlayan yerleşik platform mekanizmaları oluşturun (ör. anonimleştirme mekanizmaları).
* Develop local [[Special:MyLanguage/Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Recommendations/Glossary#Capacity building|capacity]] for advocacy for legal and regulatory frameworks our communities need to make our projects thrive.
* Establish built-in platform mechanisms aimed at the safety of contributors in their contexts (e.g., anonymization mechanisms). To be assessed for opportunities and risks for particular projects or contexts including the risk of harassment and vandalism.
</div>
|Rationale content=
|Rationale content=
<div lang="en" dir="ltr" class="mw-content-ltr">
<div lang="en" dir="ltr" class="mw-content-ltr">

Revision as of 14:06, 28 November 2023

Güvenliği ve katılımı sağlamak

What

Kapsayıcı, misafirperver, güvenli ve tacizden uzak bir ortam için Hareket çapında standartlar oluşturacağız. Bu, yeni ve çeşitli gönüllüleri kendimize daha iyi çekmemizi, elde tutmamızı ve bir hareket olarak büyümemizi mümkün kılacaktır.

Bu öneriye ilişkin kısa bir video

Mevcut ve gelecekteki çevrimiçi ve çevrimdışı katılımcıların, kişisel ve toplumsal güvenliklerini tehlikeye atmadan katılmalarını sağlayacak uygun koşullara ve kaynaklara sahip olmalarını sağlayacağız. Farklı ortamlara uyarlanmış bağlamsal bir değerlendirmeye dayalı olarak tüm katılımcıların korunmasına yönelik çerçevenin (altyapı ve politikaların) yanı sıra standartlar ve prosedürleri de sağlayacağız.

Changes and Actions

  • Hareketin tamamı için tacize tolerans gösterilmeden kabul edilebilir davranışlara ilişkin evrensel bir temel oluşturmak amacıyla topluluklarla işbirliği içinde bir Davranış Kuralları oluşturun. Bu; bağlama, mevcut yerel politikalara, uygulama ve çatışma çözümü yapılarına göre kapsayıcı bir süreç aracılığıyla gerçekleştirilecektir.
  • Kullanıcıların, taciz de dahil olmak üzere teknik veya insan kaynaklı olayları, dil veya konuma bakılmaksızın etkili ve uygun aciliyetle ele almaları için özel olarak bildirmelerine yönelik yollar oluşturun.
  • Raporlama ve takip prosedürlerinin yanı sıra, hem çevrimiçi hem de çevrimdışı Wikimedia katılımı için sağlıklı bir çalışma ortamını korumak ve sürdürmek için topluluk sorumluluklarının temel çizgisini oluşturun.
  • Uyarlanabilir bir güvenlik değerlendirmesi ve uygulama planının yanı sıra hızlı müdahale ve destek altyapısını araştırın ve geliştirin. Bu, çevrimiçi ve çevrimdışı katkıda bulunanların, aşağıdakiler de dahil olmak üzere Wikimedia faaliyetlerinden kaynaklanan zararları azaltmak için hazır ve erişilebilir kaynaklara sahip olmalarını sağlayacaktır:
    • Psikolojik destek (örn. terapistler, danışmanlar, arabulucular),
    • Teknik destek (örneğin anonimleştirme mekanizmaları),
    • Hukuki yardım (örneğin ortak avukatların listesi, yerel düzeyde hukuki temsilin kolaylaştırılması),
    • Hayatı tehdit eden durumlarda hızlı bir tırmanma yolu,
    • Sosyo-politik huzursuzluk ve çevresel tehditler gibi büyük ölçekli zorluklara tepki verme prosedürleri,
    • Toplum güvenliği ve çatışma yönetimi konusunda farkındalığı artırmaya ve müdahale kapasitesi oluşturmaya yönelik eğitim ve fırsatlar.
  • Projelerimizin başarılı olması için topluluklarımızın ihtiyaç duyduğu yasal ve düzenleyici çerçevelere yönelik savunuculuk için yerel kapasiteyi geliştirin.
  • Katkıda bulunanların kendi bağlamlarında güvenliğini amaçlayan yerleşik platform mekanizmaları oluşturun (ör. anonimleştirme mekanizmaları).

Rationale

Wikipedia is a story of success, and its long-term contributors are volunteers who have created the most valuable resource for learning we have ever encountered. However, our communities are not yet representative of the diversity of the world. They neither reflect the diversity of people working with knowledge, nor the diversity of knowledge to be shared. We also lack diversity amongst positions of responsibility. Among the common causes for the gender gap and other gaps in diversity in content and contributors is the lack of a safe and inclusive environment. This lack in the current culture of many Wikimedia projects limits the work and participation of existing communities and is a barrier for new people to join, including women, LGBTQ+, indigenous communities, and other underrepresented groups.

Furthermore, there is currently no systematic approach to support contributors who are at risk due to their participation in Movement activities (e.g., security threats in countries where freedom of speech is controlled), and neither is there the essential local capacity to protect contributors’ anonymity (e.g. incident reporting). The needs and threat levels will differ depending on roles and responsibilities. Ensuring anonymity, privacy, and access to necessary security measures to address practices such as doxing and trolling is critical to strengthening and expanding our communities and to the sustainability of our Movement. We will not tolerate any toxic behavior among the participants of our Movement.