Linkuri accesibilitate

Cine va reprezenta R. Moldova la Jocurile Olimpice de la Paris


Lotul olimpic al Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de vară de la Paris a fost prezentat luni, 15 iulie, la Palatul Republicii.
Lotul olimpic al Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de vară de la Paris a fost prezentat luni, 15 iulie, la Palatul Republicii.

26 de sportivi vor reprezenta R. Moldova la Jocurile Olimpice (JO) de la Paris, care se vor desfășura în perioada 26 iulie – 11 august. Ei vor concura în zece discipline sportive, dintre care două în premieră – tenis de masă și echitație.

Sportiva Alisa Glinka
Sportiva Alisa Glinka

Alisa Glinka, născută la Chișinău și stabilită în Franța de 5 ani, va fi prima reprezentantă a Republicii Moldova la echitație la Jocurile Olimpice, participând în concursul individual de dresaj.

În mai 2024, Federația Națională de Echitație a anunțat că R. Moldova își păstrează locul olimpic la echitație individual, după ce restricțiile impuse lui Glinka, testată pozitiv la dopaj, au fost anulate.

Sportiva a fost suspendată temporar după un test pozitiv de dopaj, prelevat în timpul finalei Cupei Mondiale de la Riad, Arabia Saudită, în luna aprilie a acestui an. După examinarea circumstanțelor, toate restricțiile impuse sportivei au fost ridicate.

Vladislav Ursu a asigurat în premieră calificarea R. Moldova la Jocurile Olimpice de Vară la tenis de masă, după ce a ajuns în finala turneului preolimpic de la Sarajevo din Bosnia și Herțegovina, la proba individual.

Jucătorul de tenis de masă, Vladislav Ursu, este primul reprezentant al acestei probe care va evolua pentru Republica Moldova la o ediție a Jocurilor Olimpice.
Jucătorul de tenis de masă, Vladislav Ursu, este primul reprezentant al acestei probe care va evolua pentru Republica Moldova la o ediție a Jocurilor Olimpice.

Ursu are în palmares titlul de vicecampion european U21 în 2022, locul cinci la Jocurile Olimpice de Tineret din 2018, este multiplu campion național și premiant al campionatului Poloniei în perioada 2022-2024.

Portdrapelele R. Moldova

Arcașii Dan Olaru și Alexandra Mîrca vor purta drapelul Republicii Moldova la ceremoniile Jocurilor Olimpice de la Paris.

Dan Olaru este și primul sportiv moldovean calificat la Jocurile Olimpice 2024, după ce s-a clasat pe locul patru la European Games Kraków-Małopolska 2023.

Olaru a câștigat argintul la Europene la individual în 2017 și 2018, argintul - la Cupa Mondială în 2019 și aurul - în 2023. Alături de Alexandra Mîrca, el a devenit campion european la dublu mixt în 2016. Cei doi au obținut argintul la Cupa Mondială de la Berlin la dublu mixt în 2019 și locul patru - la Jocurile Europene din 2023.

Comitetul Executiv al Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS) de la Chișinău a decis luni, 15 iulie, că arcașii Dan Olaru și Alexandra Mîrca sunt sportivii care vor purta drapelul R. Moldova la ceremoniile Jocurilor Olimpice de la Paris.
Comitetul Executiv al Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS) de la Chișinău a decis luni, 15 iulie, că arcașii Dan Olaru și Alexandra Mîrca sunt sportivii care vor purta drapelul R. Moldova la ceremoniile Jocurilor Olimpice de la Paris.

Alexandra Mîrca nu este la prima sa participare la Jocurile Olimpice, reprezentând Moldova și în 2016 și 2020.

Cei doi sportivi de la proba „tir cu arcul” au fost portdrapelul R. Moldova și la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020), iar Dan Olaru a purtat drapelul moldovean și la Jocurile Olimpice de la Londra (2012), când sportivul avea doar 15 ani.

Țintașa Anna Dulce și-a asigurat biletul la Paris, după ce a ocupat locul întâi la Campionatul European de tir, în proba de pistol 10 metri aer comprimat.

Multiplă câștigătoare a diferitor turnee internaționale, Dulce a devenit campioană europeană în 2024 și a luat locul patru la Cupa Mondială cu un nou record național: 580 de puncte din 600 posibile.

Cei mai mulți sportivi moldoveni, calificați la proba lupte

Șapte atleți vor concura la proba de lupte. Deținătoarea titlului cea mai bună luptătoare a Europei în anul 2023, sportiva de 24 de ani, Anastasia Nichita, s-a calificat la JO după ce a ajuns în finală la Campionatele mondiale de la Belgrad, Serbia.

Are în palmares medalii de aur de la Campionatele Europene din 2020, 2022 și 2023 și Campionatul Mondial de Seniori din 2022. În 2023, ea a fost desemnată de Ministerul Educației de la Chișinău cea mai bună sportivă a anului. Anterior, a participat la JO 2020 de la Tokyo, unde a ocupat locul șapte.

Anastasia Nichita a fost aleasă cea mai bună luptătoare a Europei în anul 2023.
Anastasia Nichita a fost aleasă cea mai bună luptătoare a Europei în anul 2023.

Luptătorul Radu Lefter va participa în premieră la Jocuri Olimpice. Sportivul a reușit să se califice după ce Forul Internațional a eliminat doi sportivi din Rusia și Belarus, care nu s-au conformat unor reguli ale Comitetului Internațional Olimpic. În octombrie 2023, a devenit pentru a doua oară în carieră vicecampion mondial la lupte.

Al doilea luptător de stil liber, care va concura la JO, este Maxim Salcuțan, cunoscut și ca interpretul moldovean cu numele de scenă Magnat.

Victor Ciobanu a câștigat biletul la JO, după ce, în luna aprilie, a ajuns în finala turneului de calificare de la Baku, Azerbaidjan, în categoria de greutate 60 de kilograme.

Victor Ciobanu a câștigat medalia de aur la Campionatul mondial de lupte greco-romane din Olso, Norvegia, în octombrie 2021.
Victor Ciobanu a câștigat medalia de aur la Campionatul mondial de lupte greco-romane din Olso, Norvegia, în octombrie 2021.

Luptătorul de stil greco-roman a concurat și la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde s-a clasat pe locul cinci.

Este rezultatul unor ani de muncă asiduă, dedicație și sacrificii...

După ce a obținut patru victorii la turneul de calificare de la Istanbul, Turcia, și luptătorului Valentin Petic a obținut șansa să reprezinte R. Moldova la JO 2024.

„Este rezultatul unor ani de muncă asiduă, dedicație și sacrificii”, a declarat sportivul pentru Comitetul Național Olimpic și Sportiv al R. Moldova.

Câștigătoarea Campionatului European Under 23 din 2022, luptătoarea Mariana Drăguțan, a reușit, în luna mai, să se califice la JO, după patru victorii la turneul preolimpic de la Istanbul. Anul acesta, sportiva a câștigat medalia de argint la Campionatul European de Seniori.

Irina Rîngaci s-a calificat la JO de la Paris, după ce a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de la Belgrad, Serbia. Sportiva are în palmares mai multe medalii de aur, două a obținut în 2022 și 2023 la Campionatele Europene de Seniori.

Lider mondial în categoria 66 kg

La proba de judo, R. Moldova va fi reprezentată de trei sportivi. Unul dintre ei este Denis Vieru, numărul unu mondial în categoria sa de greutate, de 66 de kilograme. Sportivul a încheiat anul precedent cu un număr de 6 580 de puncte, în ierarhia mondială, cu 766 de puncte mai mult decât mongolul Baskhuu Yondonperenlei, care e pe locul secund, spune Ministerul Educației și Cercetării de la Chișinău.

Cea mai mare victorie înregistrată de Vieru, în 2023, a fost la Campionatul European de Judo de la Montpellier, unde a obținut medalia de aur.

Judocanul Denis Vieru la Grand Slam-ul de la Tokyo, decembrie 2023.
Judocanul Denis Vieru la Grand Slam-ul de la Tokyo, decembrie 2023.

Judocanul Mihail Latîșev și-a asigurat un loc la JO, după ce s-a impus în finala Cupei Mondiale desfășurate în Maroc, iar Adil Osmanov după ce a adus victoria R. Moldova la Cupa Mondială Grand Slam, care a avut loc în luna martie, în Antalya Turcia. Osmanov participă în premieră la JO.

Cinci reprezentanți, la atletism

La atletism R. Moldova a obținut cinci cote. Primul loc la Turneul Internațional „Dionisopolis” din Bulgaria, din mai 2024, i-a asigurat calificarea la JO Zalinei Marghieva, la proba aruncarea ciocanului. Ea a mai participat la edițiile JO din 2008, 2016, 2019 și 2021.

La aceeași probă, va evolua și fratele Zalinei, Serghei Marghiev, de meserie polițist de frontieră. Atletul a obținut calificarea la JO în baza Clasamentului „World Athletics – Road to Paris 24”, un sistem complex de punctaj, care ține cont de rezultatele obținute la competiții oficiale în perioada de calificare. Sportivul a mai participat la Jocurile Olimpice din 2012, 2016, unde a luat locul zece, și din 2021. Sportivii sunt antrenați de tatăl lor, Soslan Marghiev.

Andrian Mardare a obținut cota de participare la Jocurile Olimpice 2024 în baza Clasamentului „World Athletics – Road to Paris 24” și va evolua în proba de aruncarea suliței.

Atletul Andrian Mardare a ocupat locul doi la turneul de Ranking World Athletics Continental Tour de la Berlin, decembrie 2023.
Atletul Andrian Mardare a ocupat locul doi la turneul de Ranking World Athletics Continental Tour de la Berlin, decembrie 2023.

La proba de aruncare a discului, R. Moldova va fi reprezentată de Alexandra Emilianov. Sportiva a obținut dreptul de a reprezenta R. Moldova la JO de la Paris după ce a câștigat, împreună cu Dimitriana Bezede, aurul la Campionatul Țărilor Mici din Gibraltar. Dimitriana Bezede v-a concura la proba aruncarea greutății.

Vor reprezenta R. Moldova la JO de la Paris și înotătorii Pavel Alovațkii și Tatiana Salcuțan, care s-au calificat în cadrul Campionatului European de la Belgrad. Pavel va evalua în proba 400 metri liber, iar Tatiana – 200 metri spate. Deținătorul medaliei de bronz la Campionatul Deschis al Bulgariei 2024, Pavel va debuta în premieră la JO. Tatiana a participat în trecut la JO de la Tokyo.

Canoist descalificat anterior pentru dopaj

Tandemul Daniela Cociu – Maria Olărașu vor concura la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 la proba canoe. Ele s-au calificat după ce au obținut locul șapte la Campionatul Mondial de la Duisburg pe distanța 500 metri. Timp de 3 ani la rând, 2021, 2022 și 2023, Cociu și Olărașcu au luat media de aur la Campionatul European Under 23. Sportivele au evoluat și la Jocurile Olimpice de la Tokyo în 2021.

Canoistele Daniela Cociu și Maria Olărașu, la Campionatul Mondial de la Duisburg, Germania
Canoistele Daniela Cociu și Maria Olărașu, la Campionatul Mondial de la Duisburg, Germania

La proba individuală, Republica Moldova va fi reprezentată de Serghei Tarnovschi, un canoist moldovean de origine ucraineană, naturalizat în 2013.

Acesta va fi a treia sa participare la Jocurile Olimpice. La Jocurile Olimpice de vară din 2016 de la Rio de Janeiro, Tarnovschi a câștigat medalia de bronz la proba de canoe simplu pe 1.000 m. Medalia i-a fost retrasă în 2017, după ce a fost descalificat pentru o durată de 4 ani și toate rezultatele obținute după 8 iulie 2016 au fost invalidate.

Descalificarea a fost cauzată de depistarea unor urme de dopaj în testele efectuate la două zile după ce a câștigat medalia din Rio. În ambele probe de urină s-a găsit peptidul hormonului de creștere, o substanță sintetică interzisă de Agenția Mondială Anti-Doping. Federația Internațională de Canoe a condus o investigație în cazul de dopaj al lui Tarnovschi și a ajuns la concluzia că acesta s-a dopat și că substanța folosită i-a îmbunătățit performanța sportivă.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo, Tarnovschi a câștigat medalia de bronz.

Halterofilul Marin Robu la Cupa Mondială, ultimul turneu preolimpic, care s-a desfășurat în orașul Phuket, Thailanda.
Halterofilul Marin Robu la Cupa Mondială, ultimul turneu preolimpic, care s-a desfășurat în orașul Phuket, Thailanda.

Halterofilul Marin Robu debutează la Jocurile Olimpice după ce a câștigat Cupa Mondială la ultimul turneu preolimpic. În competiția din Phuket, Thailanda, el a concurat în categoria de până la 89 kg, la proba smuls, unde a obținut primul loc cu 165 kg. După ce și-a asigurat participarea la Jocurile Olimpice 2024 din prima probă, staff-ul tehnic a decis să-l retragă din proba aruncat pentru a evita riscul de accidentare.

În palmares, Robu are titlurile de vicecampion mondial printre juniori în 2019, vicecampion european printre juniori în 2019, argint la Cupa Mondială în 2020 și argint la Europene în 2021.

Premii pentru campionii olimpici

Sportivii moldoveni care vor obține medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Paris vor primi câte 3 milioane de lei din partea statului, iar cei care se vor clasa pe locurile doi și trei vor primi câte 2,6 și, respectiv, 2 milioane de lei. Pentru rezultatele obținute vor fi răsplătiți și antrenorii, premiile acordate acestora fiind egale cu cel oferite discipolilor lor.

În total, la JO de la Paris vor evolua 10.500 de sportivi, la 32 de probe, pentru prima dată fiind atinsă paritatea exactă între sportivi și sportive.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG