Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 9:
=== Biografie van de Boeddha ===
{{Zie hoofdartikel|Kroniek van het boeddhisme}}
Afgaande op de [[Kroniek van het boeddhisme|boeddhistische overlevering]] leefde Gautama Boeddha, geboren als Siddhartha Gautama, van circa 450 tot circa 370 v. Chr. in het gebied dat tegenwoordig in het noorden van India en Nepal valt. Door moderne geleerden wordt ook ca. 480-400 v.Chr. gesuggereerd.{{Bron?||2011|09|24}}. Gautama Boeddha zou tachtig jaar oud zijn geworden.<ref>Dessein, B. en A. Heirmann, (1999): ''Boeddha. Zijn leer en zijn gemeenschap'', Academia Press</ref>
 
In de [[Tripitaka]] staat geen complete biografie van Gautama Boeddha. Wel staan er her en der korte teksten in de Tripitaka die iets vertellen over het leven van de Boeddha.<ref>[http://www.suttas.net/over/het-leven-van-de-boeddha.php Uit het leven van de boeddha]</ref> Pas in de 1e of 2e eeuw werd de ''[[Buddhacarita]]'' (Handelingen van de Boeddha) geschreven door [[Ashvagosa]].<ref name="Snelling 1987">{{aut|John Snelling|Snelling, J.}} (1987): ''The Buddhist handbook. A Complete Guide to Buddhist Teaching and Practice'', Century Paperbacks</ref>
Regel 29:
De boeddhistische leer is in de loop der eeuwen steeds verder uitgebreid. De basis wordt beschreven in de [[Tripitaka]], de uitspraken van de Boeddha. Deze uitspraken bevatten veel rijtjes met kernwoorden, waardoor de essentie van de boeddhistische leer makkelijk te onthouden en over te dragen is. Maar in tegenstelling tot de westerse manier van kennis-representatie vormen deze rijtjes geen opeenvolgend geheel. Een term uit het ene rijtje kan verwijzen naar een ander rijtje, waarin een term staat dat het eerste rijtje weer samenvat. Dit kan verwarrend zijn voor westerse lezers. Waar het om gaat is dat boeddhistische leerstellingen worden toegepast in het eigen leven, en zo betekenis krijgen.
 
De basis van het boeddhisme, die is terug te vinden in het [[Theravada (boeddhisme)|theravada-boeddhisme]], handelt over het lijden ([[dukkha]] in het [[Sanskriet]]), en hoe we er definitief van bevrijd kunnen worden. De [[Vier Nobele Waarheden]] beschrijven het inzicht in het lijden en de mogelijkheid van verlossing. Het [[edele achtvoudige pad]] beschrijft de middenweg waardoor verlossing van het lijden mogelijk is. Betreding van dit pad gebeurt door de toevlucht tot het drievoudig juweel.
 
In principe worden al onze schadelijke gedachten en emoties (hechting, woede, trots) veroorzaakt door een onjuist begrip van de werkelijkheid. Door het vasthouden aan deze gedachten en emoties verlangen we naar het voortbestaan van onszelf, waardoor wedergeboorte plaatsvindt. In wat voor vorm we worden wedergeboren wordt bepaald door ons karma, de effecten van ons handelen.
 
Het [[Mahayana|mahayana-boeddhisme]] voegde een aantal essentiële leerstellingen toe aan de boeddhistische leer. Een juist begrip van hoe de werkelijkheid bestaat (wijsheid van de [[Sunyata|leegte]]) is essentieel in het boeddhisme om een einde te kunnen maken aan de cyclus van wedergeboorte en het lijden dat daarbij hoort. De zes (of tien) [[paramita|perfecties]] beschrijven een aantal perfecties waar de [[arahat]] naar moet streven om volmaakt te worden.
 
=== De vier edele of nobele waarheden ===