Naar inhoud springen

Onze Taal: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
alleen titels cursief
 
(24 tussenliggende versies door 16 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Onze Taal''' is een [[Populaire wetenschap|populair-wetenschappelijk]] tijdschrift dat uitgegeven wordt door het [[Genootschap Onze Taal]]. Het verscheen voor het eerst in [[1932]]. Het blad geeft zijn lezers informatie over allerlei aspecten van [[taal]], met name de [[Nederlands]]e taal. Het bevat onder meer artikelen over taalverandering, leesbaar schrijven en nieuwe woorden, maar ook taalnieuws, tips en boekbesprekingen. Eenmaal per jaar komt er een themanummer uit, bijvoorbeeld over kindertaal, voetbaltaal of reclametaal.
'''Onze Taal''' (OT) is een [[populairwetenschappelijk tijdschrift]] dat uitgegeven wordt door het [[Genootschap Onze Taal]]. Het verscheen voor het eerst in maart [[1932]]. Het blad geeft zijn lezers informatie over allerlei aspecten van [[taal]], met name de [[Nederlands]]e taal. Het bevat onder meer artikelen over taalverandering, leesbaar schrijven en nieuwe woorden, maar ook taalnieuws, tips en boekbesprekingen. Tweemaal per jaar komt er een themanummer uit, bijvoorbeeld over [[Taalverwerving|kindertaal]], voetbaltaal of reclametaal.


''Onze Taal'' verschijnt tienmaal per jaar, met een dubbelnummer in februari en in juli. Het abonnement is verbonden aan het lidmaatschap van het Genootschap Onze Taal.
''Onze Taal'' verschijnt in totaal zes keer per jaar. Het abonnement is verbonden aan het lidmaatschap van het Genootschap Onze Taal.


De jaargangen tot en met 2014 zijn te downloaden op de website van de [[Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren]].
== Externe link ==

* [http://www.onzetaal.nl Onze Taal] (officiële website)
Op de website van ''Onze Taal'' kan ook de betekenis van woorden en uitdrukkingen opgezocht worden.
*{{ISSN|0165-7828}}

Sinds 2019 reikt het genootschap samen met de krant [[Trouw (krant)|''Trouw'']] en het [[Algemeen-Nederlands Verbond]] (ANV) de 'Taalboekenprijs' uit. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste taalgerichte boek dat tevens gericht is op een breder publiek.<ref>{{Citeer web |url=https://www.trouw.nl/cultuur-media/nederlands-krijgt-duwtje-in-de-rug-met-prijs-beste-taalboek~bf3cdd06/ |titel=Nederlands krijgt duwtje in de rug met prijs beste taalboek |auteur=Sander Becker |datum=2019-09-09 |werk=[[Trouw (krant)|Trouw]] |toegang=beperkt |bezochtdatum=2024-06-14}}</ref>

{{Appendix|2=
* [http://www.onzetaal.nl/ Officiële website]
* {{pdf}} [https://onzetaal.nl/uploads/editor/1932-01.pdf Eerste editie uit 1932]
{{References}}
}}
[[Categorie:Nederlands]]
[[Categorie:Nederlands]]
[[Categorie:Nederlands tijdschrift]]
[[Categorie:Nederlands populairwetenschappelijk tijdschrift]]
[[Categorie:Genootschap Onze Taal]]

Huidige versie van 18 jul 2024 om 17:32

Onze Taal (OT) is een populairwetenschappelijk tijdschrift dat uitgegeven wordt door het Genootschap Onze Taal. Het verscheen voor het eerst in maart 1932. Het blad geeft zijn lezers informatie over allerlei aspecten van taal, met name de Nederlandse taal. Het bevat onder meer artikelen over taalverandering, leesbaar schrijven en nieuwe woorden, maar ook taalnieuws, tips en boekbesprekingen. Tweemaal per jaar komt er een themanummer uit, bijvoorbeeld over kindertaal, voetbaltaal of reclametaal.

Onze Taal verschijnt in totaal zes keer per jaar. Het abonnement is verbonden aan het lidmaatschap van het Genootschap Onze Taal.

De jaargangen tot en met 2014 zijn te downloaden op de website van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.

Op de website van Onze Taal kan ook de betekenis van woorden en uitdrukkingen opgezocht worden.

Sinds 2019 reikt het genootschap samen met de krant Trouw en het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) de 'Taalboekenprijs' uit. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste taalgerichte boek dat tevens gericht is op een breder publiek.[1]