Naar inhoud springen

Ageas: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MerlIwBot (overleg | bijdragen)
k Robot: verwijderd: fr (strongly connected to nl:Fortis (doorverwijspagina)),lb,eo,de,cs,hu,da,it (strongly connected to nl:Fortis), gewijzigd: ja
SteenthIWbot (overleg | bijdragen)
k r2.7.2+) (Robot: toegevoegd: de:Ageas Holding
Regel 52: Regel 52:
[[Categorie:Fortis]]
[[Categorie:Fortis]]


[[de:Ageas Holding]]
[[en:Ageas]]
[[en:Ageas]]
[[ja:アジアス]]
[[ja:アジアス]]

Versie van 10 sep 2012 04:33

Ageas N.V. - Ageas NV/SA
Logo
Beurs Euronext: AGS
Oprichting 1990
Sleutelfiguren Bart De Smet, CEO
Hoofdkantoor Ageas NV/SA (België)
Markiesstraat 1
1000 Brussel
Ageas N.V. (Nederland)
Archimedeslaan 6
3584 BA Utrecht
Werknemers 12.557 (eind 2011)[1]
Producten Verzekeringen
Industrie financiële dienstverlening
Winst/jaar Gedaald € -578,2 miljoen (2011)[1]
Website ageas.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Ageas is een Belgisch-Nederlandse verzekeraar. Het heeft een notering aan de Euronext.

Ageas was onder de naam 'Fortis Holding' tot midden 2008 de holding die het moederbedrijf was van de Fortis Bank. De bedrijfsonderdelen zijn eind september en begin oktober aan de Nederlandse staat en eind september aan de Belgische staat verkocht. De meeste Belgisch-Nederlandse dochteronderdelen zijn gesplitst en verkocht aan BNP Paribas en de Nederlandse staat. Alleen de Belgische en de internationale verzekeringstakken zijn nog over evenals een meerderheidsbelang in een kredietportefeuille.

Ageas omvat nu AG Insurance (belang van 75%), Ageas Insurance International en een minderheidsbelang in Royal Park Investments. Er werken 13.000 mensen in 12 landen bij Ageas. De verzekeraar is alleen actief in delen van Europa en Azië.[2]

Geschiedenis

Kredietcrisis

Zie Fortis#Kredietcrisis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nieuwe naam

Op 29 april 2010 werd op de aandeelhoudersvergaderingen ingestemd met het voorstel om de naam te veranderen in Ageas. Door de Kredietcrisis had de naam Fortis imagoschade opgelopen, en daarnaast kocht BNP Paribas naast de bankonderdelen ook de naam. Men verwacht dat in april 2011 de naamswijziging voltooid is.[3] AG Insurance, dat voorheen Fortis Insurance Belgium heette, was al hernoemd.

Onderdelen

Ageas bestaat uit de volgende onderdelen.[4]

  • 75% - AG Insurance (voorheen Fortis Insurance Belgium)
  • 100% - Ageas Insurance International (voorheen Fortis Insurance International)
  • 45% - Royal Park Investments (gestructureerde kredietenportefeuille)

Alle andere onderdelen zijn verkocht, hierdoor heeft zowel Fortis Nederland (Fortis Bank Nederland en Fortis Verzekeringen Nederland) als Fortis Bank België niets meer te maken met Ageas.

Duurzaamheid

In 2004 publiceerde Fortis een eerste verslag duurzaam ondernemen.[5] Volgens onderzoek van Netwerk Vlaanderen investeerde Fortis in 2005 samen met AXA, Dexia, ING en KBC meer dan € 6,6 miljard in bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.[6] De bedrijven en projecten waarin de banken investeren zijn omstreden wegens steun aan dictatoriale regimes, gedwongen verhuizingen en dwangarbeid. De kritiek betreft onder meer investeringen in een gaspijplijn in Birma en de BTC pijplijn door Turkije, Azerbeidzjan en Georgië. In de periode 2007 - 2009 is Fortis voornemens duurzaamheid verder in te bedden in de gehele organisatie, onder meer door actief deel te nemen aan internationaal debat en het verder ontwikkelen van duurzame diensten en producten.

Sponsoring

Ageas sponsort diverse aangelegenheden in Turkije, waaronder het Turkse bekertoernooi en de "Istanbul Modern Fotoğraf Galerisi" (de fotogalerij van het Istanbul Modern museum).