Naar inhoud springen

Generalissimo: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Fastifex (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Fastifex (overleg | bijdragen)
Regel 22: Regel 22:
== Oneigenlijk gebruik ==
== Oneigenlijk gebruik ==
De term wordt ook gebruikt om niet-westerse ambten en titels weer te geven.
De term wordt ook gebruikt om niet-westerse ambten en titels weer te geven.
In het geval van de [[Japan]]se [[shogun(titel)|shogun]] groeide het ambt uit tot erfelijk feitelijk heerser onder een nominale keizer.
In het geval van de [[Japan]]se [[shogun (titel)|shogun]] groeide het ambt uit tot erfelijk feitelijk heerser onder een nominale keizer.


[[Categorie:Militaire rang]]
[[Categorie:Militaire rang]]

Versie van 11 apr 2013 09:39

Generalissimo Chiang Kai-shek met vrouw en generaal Stilwell in Birma (1942)

De rang van generalissimo of (Latijn) generalissimus, in het Spaans geschreven als generalísimo, is de hoogst mogelijke militaire rang, een stap hoger dan veldmaarschalk.

Een generalissimo staat aan het hoofd van het volledige leger van een land, en is niet zelden ook het staatshoofd. De term heeft vaak meer een politieke dan een militaire betekenis, vaak zijn generalissimi heersers of militaire dictators die zichzelf die titel toekennen. In West-Europa heeft de term tegenwoordig dan ook een negatieve connotatie, en roept het het stereotiepe beeld op van bananenrepublieken. In het verleden gold de term echter als een aanzienlijke titel.

Bekende generallisimi waren onder anderen:

Oneigenlijk gebruik

De term wordt ook gebruikt om niet-westerse ambten en titels weer te geven. In het geval van de Japanse shogun groeide het ambt uit tot erfelijk feitelijk heerser onder een nominale keizer.