Naar inhoud springen

Geurt Brinkgrevebrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Milliped (overleg | bijdragen) op 26 feb 2017 om 19:14.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Geurt Brinkgrevebrug
Brug 295 gezien naar het oosten, februari 2017
Brug 295 gezien naar het oosten, februari 2017
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Centrum
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 54′ OL
Overspant Krom Boomsloot
Bouw
Bouwperiode 1896
Gebruik
Huidig gebruik verkeersbrug
Geurt Brinkgrevebrug (Amsterdam-Centrum)
Geurt Brinkgrevebrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Geurt Brinkgrevebrug (brugnummer 296) is een vaste brug in Amsterdam-Centrum.

De verkeersbrug, zonder openbaar vervoer, is gelegen in de kade van de Krom Boomsloot. Zij overspant de Recht Boomsloot. De brug die er in 2017 ligt, is gebouwd in 1896. Zij is even later in een pentekening vastgelegd door Pol Dom.

De brug ging officieel naamloos door het leven (alleen aanduiding met nummer) maar werd in de volksmond wel Boomsluis genoemd, net als de twee waters vernoemd naar Cornelis Boom. In 2016 wilde de gemeente af van officieuze tenaamstellingen van bruggen. Er waren daarbij drie alternatieven:

  • de officieuze naam werd officieel, dit was niet goed mogelijk omdat een andere brug hier ter plaatse ook wel aangeduid werd met Boomsluis;
  • de officieuze naam verviel in het geheel;
  • er werd een nieuwe naam gegeven.

Voor deze brug werd in 2016 door de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) het voorstel ingediend om te brug te vernoemen naar Geurt Brinkgreve. Hij was van origine beeldhouwer, maar was tevens strijder voor het behoud van cultureel erfgoed in de binnenstad tegen de verdrukking van modernisering (lees vrij baan voor auto’s en kantoren) in. Op 9 februari 2017 kreeg de brug haar naamplaat in aanwezigheid van zijn weduwe Sjuwke Brinkgreve-Kunst en Boudewijn Oranje (bestuurscommissie Centrum) en leden van de VVAB. Eberhard van der Laan (dan burgemeester) moest vanwege zijn ziekte afzeggen. Al eerder waren de Geurt Brinkreveprijs en het Geurt Brinkgrevehuis naar hem vernoemd.