Министър-председателят на Великобритания назначи екипа си в петък следобед

Киър Стармър председателства първото заседание на кабинета си след категоричната победа на лейбъристите, която сложи край на 14-годишното управление на консерваторите във Великобритания.

Това се случва, след като в петък следобед новият министър-председател назначи висшия си екип, като направи малко промени в състава.

Сред присъстващите бяха канцлерът Рейчъл Рийвс, министърът на вътрешните работи Ивет Купър, министърът на здравеопазването Уес Стрийтинг, министърът на образованието Бриджит Филипсън и министърът на външните работи Дейвид Лами.

Международните реакции след изборната победа на лейбъристите на Острова

Единственото изключение беше, че Стармър избра за главен прокурор опитния адвокат по правата на човека Ричард Хърмър КК, а не Емили Торнбъри, която заемаше тази длъжност в сянка преди изборите. За да заеме тази длъжност, той ще стане член на Европейския парламент.

В дневния ред на кабинета вероятно ще бъдат включени шестте първи стъпки, заложени в манифеста на лейбъристите - осигуряване на икономическа стабилност, намаляване на времето за чакане в Националната здравна служба, стартиране на ново командване за гранична сигурност, създаване на „Great British Energy", борба с антисоциалното поведение и наемане на 6 500 нови учители.

Великобритания вече има нов премиер. Киър Стармър: Страната ни гласува за промяна (ВИДЕО)

При встъпването си в длъжност новият министър-председател е изправен пред редица предизвикателства, сред които списъкът на чакащите в Националната здравна служба (NHS), наброяващ 6,33 млн. пациенти, кризата с малките лодки в Ламанша, претоварената затворническа система и бавният икономически растеж.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Sky News