Иран се закани да отмъсти на Израел

Иран се зарече да отмъсти на Израел за смъртта на Исмаил Хания. Политическият лидер на „Хамас“ беше ликвидиран в Техеран, часове след като при израелски удар в Бейрут загина и дясната ръка на лидера ни „Хизбула“.

Церемонията по изпращане на тленните останки на Хания в Техеран вече започна. Молитвите бяха водени лично от иранския духовен водач - аятолах Али Хаменей. Хания ще бъде погребан в Катар, където живееше през последните години. Заради опасенията от сериозна ескалация на напрежението в региона, съветът за сигурност на ООН се събра на спешно заседание.

Божилов: След смъртта на Хания ще има повече атаки срещу израелски граждани, посолства и инфраструктурата

24 часа след смъртта на Хания Израел не е поел отговорност за случилото се. Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди сънародниците си, че идват тежки дни след акцията по елиминирането на висшия военен командир на „Хизбула“ Фуад Шукр, която Тел Авив официално призна за своя.

След смъртта на лидера на „Хамас”: Какво следва?

„Граждани на Израел, предстоят тежки дни. След удара в Бейрут има заплахи от всички посоки. Готови сме за всеки сценарий и ще застанем единни и решителни срещу всяка заплаха. Израел ще накара всеки да плати висока цена за всяка агресия, предприета срещу нас, от която и да е посока", заяви Нетаняху.

 

„Първото ми послание е към евреите, проклетите, които си мислеха, че като убият баща ми, ще се зарадват и ще намерят облекчение. Но не, кълна се, че кръвта на баща ми ще бъде проклятие, което ще ги преследва до деня на Страшния съд, с Божията помощ”, заяви дъщерята на лидера Хаула Исмаил Хания.

„Няма смисъл да се говори за преговори за прекратяване на огъня на фона на кръвопролития и убийства. Нетаняху и Джо Байдън се бяха договорили за предварително споразумение, но по време на преговорите добавиха нови условия. Това показва, че Нетаняху и неговото правителство не се стремят към прекратяване на огъня и не искат да спрат агресията”, каза висшият лидер на Хамас Халил ал-Хайя.

Заради опасенията от сериозна ескалация на напрежението в региона, на спешното си заседание Съветът за сигурност на ООН призова за засилване на дипломатическите усилия, за да бъде избегнат широкомащабен конфликт.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Владимир Арангелов, БТА