Umberto al II-lea al Italiei

Umberto al II-lea
Date personale
Nume la naștereUmberto Nicola Tommaso Giovanni Maria
PoreclăRe di Maggio Modificați la Wikidata
Născut15 septembrie 1904(1904-09-15)
Racconigi, Italia
Decedat (78 de ani)
Geneva, Elveția
Înmormântatabbaye d'Hautecombe[*][[abbaye d'Hautecombe (abbey located in Savoie, in France)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiVictor Emanuel al III-lea al Italiei
Elena de Muntenegru
Frați și suroriGiovanna a Italiei
Prințesa Mafalda de Savoia
Maria Francesca de Savoia
Iolanda Margherita di Savoia[*][[Iolanda Margherita di Savoia (Italian Royal (1901-1986))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMarie José a Belgiei
CopiiPrințesa Maria Pia
Victor Emmanuel, Prinț de Neapole
Prințesa Maria Gabriella
Prințesa Maria Beatrice
Cetățenie Regatul Italiei (-) Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar
monarh
politician
suveran[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titlurirege[*]
Familie nobiliarăCasa de Savoia
Imn regalMarcia Reale
Rege al Italiei
Domnie9 mai 1946 - 12 iunie 1946
Încoronare9 mai 1946
PredecesorVictor Emanuel al III-lea
SuccesorMonarhie abolită
Alcide De Gasperi ca șef de stat temporar
Semnătură

Umberto al II-lea (Umberto Nicola Tommaso Giovanni Maria), (n. , Racconigi, Piemont, Italien – d. , Geneva, Geneva, Elveția) a fost ultimul rege al Italiei.

Biografie

modificare
 
Umberto, Prinț Moștenitor al Italiei

Umberto s-a născut la Racconigi, în Piemont, Italia. A fost al treilea copil și singurul fiu al regelui Victor Emanuel al III-lea al Italiei și a Prințesei Elena de Muntenegru. A fost ultimul rege al Italiei și a domnit cu puțin peste o lună de la 9 mai 1946 la 12 iunie 1946. La naștere a primit titlul de Prinț de Piemont, titlu pe care l-a deținut până la ascensiunea sa pe tron.

Prințul a fost educat pentru o carieră militară și în timp a devenit comandant șef al armatei de nord, apoi al armatei de sud. Totuși, rolul său a fost aproape formal, de facto comanda aparținea lui Benito Mussolini. O încercare de asasinat a avut loc asupra prințului la Bruxelles la 24 octombrie 1929, ziua anunțului logodnei sale cu Prințesa Marie José. Prințul depunea o coroană la Mormântul necunoscut al soldatului belgian când Fernando de Rosa a tras un singur foc care l-a ratat pe prinț. De Rosa a fost arestat iar sub interogatoriu a pretins că este membru al Internaționala a Doua.

Umberto s-a ținut departe de politica activă până când în sfârșit a fost numit general locotenent al regatului. Într-un singur caz, când era în Germania pentru o nuntă regală, el a făcut o excepție: Adolf Hitler i-a cerut o întâlnire. Această acțiune a fost considerată nepotrivită în situația internațională iar Umberto a devenit și mai riguros în a exclude evenimentele politice.

La 29 octombrie 1942, Umberto a devenit mareșal al Italiei (Maresciallo d'Italia).

În 1943, Prințesa Maria José, fiica regelui Albert I al Belgiei s-a implicat într-o încercare nereușită de a trata o pace separată între Italia și Statele Unite iar interlocutorul ei de la Vatican a fost Monsignor Giovanni Battista Montini, un diplomat care mai târziu va deveni Papa Paul al VI-lea. După eșecul încercării ei (nu i-a întâlnit niciodată pe agenții americani), ea a fost trimisă cu copii la Sarre, în Valea Aosta, și a fost izolată de viața politică a Casei Regale.

După răsturnarea lui Benito Mussolini în 1944, regele Victor Emmanuel a predat funcțiile sale constituționale lui Umberto, care a fost făcut general-locotenent al regatului.

Rege al Italiei

modificare
 
Monograma regală

La 9 mai 1946, tatăl său în vârstă de 77 de ani a abdicat în favoarea lui Umberto și a părăsit Italia pentru Egipt. La 9 mai, la vârsta de 41 de ani Umberto de Savoia a devenit rege al Italiei sub numele de Umberto al II-lea.

La 23 de zile de la ascensiunea sa pe tron, la 2 iunie 1946, italienii s-au pronunțat în cadrul unui referendum în procent de 54% din voturi în favoarea republicii. La 13 iunie, regele Umberto al II-lea a părăsit tronul, fără să abdice și a plecat în exil părăsind Italia pentru totdeauna. Primul ministru Alcide de Gasperi și-a asumat rolul de șef al statului interimar.

Umberto a trăit timp de 37 de ani în exil, la Cascais în Portugalia. A călătorit mult în timpul exilului, a vizitat adesea Mexico vizitându-și fiica. Umbero a decedat la 18 martie 1983, la vârsta de 78 de ani la Geneva în Elveția.

Descendenții săi, Victor Emanuel de Savoia și Emanuel-Filiberto de Savoia, n-au primit autorizarea să revină în Italia decât în anul 2002 după 56 de ani de exil. Sub emoția provocată de decesul reginei Marie José, parlamentul italian a adoptat în 2002 o lege prin care se revizuiește constituția republicii italiene (a intrat în vigoare în noiembrie următor).

Căsătorie și copii

modificare
 
Umberto al II-lea al Italiei vizitând Cairo.

Umberto s-a căsătorit la Roma la 8 ianuarie 1930 cu Marie José a Belgiei (1906–2001), fiica regelui Albert I al Belgiei și a Elisabetei de Bavaria. Cuplu a avut patru copii:

Legături externe

modificare
 
King Umberto II
 
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Umberto al II-lea al Italiei

Vezi și

modificare
  1. ^ a b Umberto II., Munzinger Personen, accesat în  
  2. ^ a b BeWeB, accesat în  
  3. ^ a b Umberto II. (Umberto), Brockhaus Enzyklopädie 
  4. ^ a b Umberto II., Hrvatska enciklopedija[*][[Hrvatska enciklopedija (Croatian national encyclopedia)|​]] 
  5. ^ a b Umberto II., Salzburgwiki