Hoppa till innehållet

Löslighet: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikipedia
Innehåll som raderades Innehåll som lades till
RibotBOT (Diskussion | Bidrag)
m robot Lägger till: th:การละลาย
m stavfel mm
 
(14 mellanliggande sidversioner av 12 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
{{källor|datum=2022-06}}
Ett ämnes '''löslighet''' i ett [[lösningsmedel]] är ett mått på hur stor mängd av ämnet som kan [[lösning|lösa]] sig i en viss mängd av lösningsmedlet. En lösning med maximal mängd löst ämne kallas en mättad lösning. I en mättad lösning befinner sig det lösta ämnet i [[kemisk jämvikt]] mellan lösningen och den olösta [[fas (termodynamik)|fasen]]. Två ämnen som löser sig i varandra i vilka proportioner som helst kallas ''blandbara''. I den andra änden av skalan befinner sig ''olösliga'' ämnen, som ämnen som bara löser sig i ytterst liten utsträckning något oegentligt kallas.
[[Bild:Sodium chloride dissolution.jpg|mini|upright=1.2|Visning på molekylnivå hur [[Natriumklorid|salt]] löses upp i [[vatten]].]]
Ett ämnes '''löslighet''' i ett [[lösningsmedel]] är ett mått på hur stor mängd av ämnet som kan [[Lösning (kemi)|lösa]] sig i en viss mängd av lösningsmedlet.

En lösning med maximal mängd löst ämne kallas en mättad lösning. I en mättad lösning befinner sig det lösta ämnet i [[kemisk jämvikt]] mellan lösningen och den olösta [[fas (termodynamik)|fasen]].

Två ämnen som löser sig i varandra i vilka proportioner som helst kallas ''blandbara''. I den andra änden av skalan befinner sig ''olösliga'' ämnen. Detta är en något oegentligt benämning eftersom däri inbegrips även ämnen som bara löser sig i ytterst liten utsträckning exempelvis [[bariumsulfat]], [[silverklorid]] med flera.

Det finns olika sätt att ange mängden av såväl lösningsmedel som löst ämne. Mängden kan anges som [[massa]] (kg, g, lb, oz(avoirdupois) eller annan massenhet. Exempelvis kan massan avse mängden torrsubstans vilket är vanligt för vattenlösningar av kemikalier som innehåller [[kristallvatten]]. En (omättad) 10 % sodalösning Na<sub>2</sub>CO<sub>3</sub> innehåller däremot 27 % med avseende på kristallsoda Na<sub>2</sub>CO<sub>3</sub>·10H<sub>2</sub>O. Mängden kan vidare anges som [[volym]], [[mol]] eller [[Mått (matematik)|antal]]. Dessutom kan mängden avse före eller efter det att ämnena har blandats. Som ett exempel på mått före blandning: 100 g kokhett vatten förmår lösa 45,5 g soda men som kristallsoda 421 g.<ref>Robert C Weast, Handbook of chemistry and physics, 57th edition 1976-1977, sidan B159</ref>


== Se även ==
== Se även ==
* [[Lösning]]
* [[Lösning (kemi)|Lösning]]
* "''[[Lika löser lika]]''"
* "''[[Lika löser lika]]''"
* [[Löslighetskonstant]]
* [[Löslighetskonstant]]
* [[Henrys lag]]
* [[Raoults lag]]


== Referenser ==
{{kemistub}}
<references/>


[[Kategori:Lösningar]]
[[Kategori:Lösningar]]
[[Kategori:Kemiska egenskaper]]

[[af:Oplosbaarheid]]
[[ar:انحلالية]]
[[bn:দ্রাব্যতা]]
[[bg:Разтворимост]]
[[bs:Rastvorljivost]]
[[ca:Solubilitat]]
[[cs:Rozpustnost]]
[[cy:Hydoddedd]]
[[de:Löslichkeit]]
[[et:Lahustuvus]]
[[el:Διαλυτότητα]]
[[en:Solubility]]
[[es:Solubilidad]]
[[eu:Disolbagarritasun]]
[[fr:Solubilité]]
[[gl:Solubilidade]]
[[ko:용해도]]
[[hi:घुलनशीलता]]
[[hr:Topljivost]]
[[id:Kelarutan]]
[[it:Solubilità]]
[[he:מסיסות]]
[[ht:Ensolib]]
[[lt:Tirpumas]]
[[hu:Oldhatóság]]
[[mk:Растворливост]]
[[nl:Oplosbaarheid]]
[[ja:溶解度]]
[[no:Løselighet]]
[[nn:Løysingsevne]]
[[pl:Rozpuszczalność]]
[[pt:Solubilidade]]
[[ro:Solubilitate]]
[[ru:Растворимость]]
[[simple:Solubility]]
[[sk:Rozpustnosť]]
[[sl:Topnost]]
[[sr:Растворљивост]]
[[sh:Topljivost]]
[[fi:Liukoisuus]]
[[ta:கரைதிறன்]]
[[th:การละลาย]]
[[tr:Çözünürlük (kimya)]]
[[uk:Розчинність]]
[[zh:溶解性]]

Nuvarande version från 20 oktober 2023 kl. 00.22

Visning på molekylnivå hur salt löses upp i vatten.

Ett ämnes löslighet i ett lösningsmedel är ett mått på hur stor mängd av ämnet som kan lösa sig i en viss mängd av lösningsmedlet.

En lösning med maximal mängd löst ämne kallas en mättad lösning. I en mättad lösning befinner sig det lösta ämnet i kemisk jämvikt mellan lösningen och den olösta fasen.

Två ämnen som löser sig i varandra i vilka proportioner som helst kallas blandbara. I den andra änden av skalan befinner sig olösliga ämnen. Detta är en något oegentligt benämning eftersom däri inbegrips även ämnen som bara löser sig i ytterst liten utsträckning exempelvis bariumsulfat, silverklorid med flera.

Det finns olika sätt att ange mängden av såväl lösningsmedel som löst ämne. Mängden kan anges som massa (kg, g, lb, oz(avoirdupois) eller annan massenhet. Exempelvis kan massan avse mängden torrsubstans vilket är vanligt för vattenlösningar av kemikalier som innehåller kristallvatten. En (omättad) 10 % sodalösning Na2CO3 innehåller däremot 27 % med avseende på kristallsoda Na2CO3·10H2O. Mängden kan vidare anges som volym, mol eller antal. Dessutom kan mängden avse före eller efter det att ämnena har blandats. Som ett exempel på mått före blandning: 100 g kokhett vatten förmår lösa 45,5 g soda men som kristallsoda 421 g.[1]

  1. ^ Robert C Weast, Handbook of chemistry and physics, 57th edition 1976-1977, sidan B159