Hoppa till innehållet

Schlyter: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikipedia
Innehåll som raderades Innehåll som lades till
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
Märke: Återställd
Rad 1: Rad 1:
'''Schlyter''', tidigare ''Schlytern'' och ''[[:en:Hanseaten_(class)|Schlüter]]'', är en släkt, känd sedan 1300-talet, som härstammar ifrån [[Brabant]] men sedan flyttade till Tyskland och Danmark. Släkten inkom till Sverige från [[Pommern]] med Herman Schlüter omkring 1592, barnbarn till utgivaren av den äldsta lågtyska psalmboken - Joachim Schlüter. Släkten har haft flera framträdande personer inom konst, industri och politik. I Blekinge var medlemmar av släkten Schlyter borgmästare i [[Ronneby stad]] i omkring 100 år. När sedan [[Karlskrona stad]] grundades fanns släkten Schlyter i spetsen.
'''Schlyter''', tidigare ''Schlytern'' och ''Schlüter'', är en släkt, känd sedan 1300-talet, som härstammar ifrån [[Brabant]] men sedan flyttade till Tyskland och Danmark. Släkten inkom till Sverige från [[Pommern]] med Herman Schlüter omkring 1592, barnbarn till utgivaren av den äldsta lågtyska psalmboken - Joachim Schlüter. Släkten har haft flera framträdande personer inom konst, industri och politik. I Blekinge var medlemmar av släkten Schlyter borgmästare i [[Ronneby stad]] i omkring 100 år. När sedan [[Karlskrona stad]] grundades fanns släkten Schlyter i spetsen.


==Personer med efternamnet Schlyter==
==Personer med efternamnet Schlyter==

Versionen från 27 juli 2024 kl. 18.16

Schlyter, tidigare Schlytern och Schlüter, är en släkt, känd sedan 1300-talet, som härstammar ifrån Brabant men sedan flyttade till Tyskland och Danmark. Släkten inkom till Sverige från Pommern med Herman Schlüter omkring 1592, barnbarn till utgivaren av den äldsta lågtyska psalmboken - Joachim Schlüter. Släkten har haft flera framträdande personer inom konst, industri och politik. I Blekinge var medlemmar av släkten Schlyter borgmästare i Ronneby stad i omkring 100 år. När sedan Karlskrona stad grundades fanns släkten Schlyter i spetsen.

Personer med efternamnet Schlyter

Källor

  • Svensk män och kvinnor, band 6, Stockholm Albert Bonniers förlag 1949, s. 555
  • Wisén, Theodor (1890). Minnesteckning öfver Carl Johan Schlyter. s. 4–6