Algemidler kan forurene miljøet
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Algemidler kan forurene miljøet

Fliserens, terrasserens og andre algemidler kan indeholde stoffer, der forurener miljøet. Få gode råd til at skåne miljøet, når du fjerner alger.

Katja Ravn · Foto: Getty Images · 31. maj 2024
Mand fjerner alger fra sin træterrasse med en algefjerner uden uønsket kemi.

Om foråret eller i løbet af havesæsonen kan det være nødvendigt at fjerne alger, der kan gøre terrasse og havemøbler glatte og kedelige at se på.  

Særligt i fugt og skygge kan alger gro på rækværk, tag, terrasser og havemøbler. 

Der er en række forskellige midler til at fjerne alger på markedet. Men når du vasker terrassen, kan kemikalier trænge ned i jorden mellem fliser og brædder, hvor du kan risikere at forurene miljøet.  

Følg disse gode råd til at skåne miljøet, når du fjerner alger udendørs.   

Fjern alger med vand og kost 

Du kan fjerne alger og snavs fra terrassen og havemøblerne helt uden uønskede kemikalier.  

Du kan fjerne alger med vand og en skrubbe eller en stiv fejekostEn højtryksrenser kan også hjælpe, hvis dine overflader kan tåle det. Det kræver ofte tilbehør som fx en terrassevasker. 

Ifølge Miljøstyrelsen er vækst af alger og mos på tage og mure i de fleste tilfælde ikke et problem, og du behøver derfor sjældent at fjerne dem her.

Brug kun godkendte algefjernere 

Har du brug for at rense de mest besværlige områder, så sørg for at vælge et godkendt algemiddel.  

Algemidler skal være godkendt af Miljøstyrelsen og vurderet for uønskede effekter i miljøet. 

Tjek på etiketten, at din algefjerner er omfattet af godkendelsesordningen for bekæmpelsesmidler (biocider), og at der står et registreringsnummer. 

Du kan også tjekke, om produktet er i Miljøstyrelsens Bekæmpelsesmiddeldatabase over godkendte bekæmpelsesmidler. Så ved du, at midlet er godkendt. Her kan du finde godkendte algemidler som fx Neutralon og Algefri. 

Se efter ”Godkendt af Miljøstyrelsen” 

Hvis du skal finde et rengøringsprodukt for at fjerne alger, skal det være godkendt af Miljøstyrelsen. 

Det skal fremgå tydeligt på etiketten enten foran eller bagpå rengøringsmidlet. 

Følg altid brugsanvisningen 

Følg altid brugsanvisningen på dit algemiddel, når du skal gøre rent udenfor. 

Det kan være, at du skal bruge beskyttelsesudstyr som handsker og sikkerhedsbriller, eller at det skal fortyndes inden brug. Det kan også være der er særlige krav til bortskaffelse eller hvor du må bruge produktet. 

Det er vigtigt, at du læser og følger anvisningen, så du bruger produktet så sikkert som muligt. 

Undgå navne som terrasserens og fliserens 

Du tænker måske, at algefjernere indeholder flere eller værre kemiske stoffer end almindelige udendørs rengøringsmidler. 

Men algefjernere skal godkendes af myndighederne, før de må sælges. 

Her kigger myndighederne både på, hvor effektivt midlet er, og om det skader vandmiljø, regnorme osv. Det er fordi, at algefjernere er såkaldte biocider, og her gælder skrappere regler. 

Hvis et produkt kun markedsføres som fx terrasserens eller fliserens - og ikke nævner, at det kan fjerne mos, alger eller begroning - skal det ifølge lovgivningen ikke godkendes som et biocid. 

Disse ”almindelige” rengøringsmidler kan indeholde stoffer, der ellers er forbudt, hvis produktet var markedsført som algerens eller algefjerner. 

Du kan derfor risikere at rense din terrasse og havemøbler med et udendørs rengøringsmiddel, som i højere grad forurener miljøet. 

Undgå stoffet benzalkoniumklorid 

Benzalkoniumklorid er et problematisk stof, der kan være i udendørs rengøringsmidler, som fjerner svampe og alger. 

Stoffet er også i Rodalon, som du kan bruge indendørs til at fjerne fx skimmel. Men det kan også være i udendørs rengøringsmidler, der ender i miljøet. 

Stoffet er problematisk for miljøet, fordi det er meget giftigt for vandlevende organismer. Fisk er døde i søer og vandløb, efter at der blev fjernet alger fra et tag med et produkt med benzalkoniumklorid. 

”Det er meget uheldigt for miljøet og for forbrugere, at der forhandles udendørs rengøringsmidler med miljøbelastende stoffer som fx benzalkoniumklorid, der ikke er tilladt i algemidler. Stoffet kan være skadeligt for miljøet, men må alligevel godt være i udendørs rengøringsmidler, så længe de bare ikke påstår, at de fjerner alger. Der er meget tydeligt, at der er et hul i lovgivningen, når dette miljøbelastende stof kan købes i en række tilsvarende produkter”, siger Christel S. Kirkeby, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Tjek din professionelle leverandør, hvis du får hjælp til opgaven 

Får du professionel hjælp til at fjerne alger? Så husk altid at tjekke: 

  • At de udelukkende bruger godkendte midler til at fjerne alger. Du kan spørge, hvilket middel de bruger, og tjekke om det er godkendt på etiketten eller i Miljøstyrelsens bekæmpelsesmiddeldatabase. 
  • At de følger anbefalingerne for anvendelse, opsamling af vand mm. Nogle godkendelser kræver, at alt vandet fra fx tagrens samles ind, så det ikke kan forurene nærliggende åer og søer. 

Miljøstyrelsen finder ulovlige rengøringsmidler mod alger 

Gentagne kontroltjek af Miljøstyrelsen viser, at der findes flere ulovlige bekæmpelsesmidler mod alger på det danske marked. 

 I den seneste fra 2023 var 35 produkter enten ulovlige eller blev markedsført som algebekæmpelsesmidler, selvom de ikke er godkendte af Miljøstyrelsen. 

Miljøstyrelsen har også fundet ud af, at flere udendørs rengøringsmidler indeholder kemikalier, der kan udgøre en risiko for miljøet.