Undgå disse dårlige solcreme - de beskytter dårligt
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Disse solcremer dumper i test

Solcremer skal beskytte dig mod solens skadelige stråler, der kan være farlige. Desværre yder ikke alle solcremer den lovede beskyttelse. Vi fandt tre solcremer, som ikke beskytter som de lover, og en af dem indeholder også uønsket kemi.

Trine Brøndsted og Stine Müller · Foto: Getty Images · 10. juni 2024
Disse solcremer dumper i test

Forbrugerrådet Tænk har testet solcreme i årevis, og næsten hvert år dumper nogle af produkterne i solcremetesten. Solcremerne klarer sig typisk dårligt i testen, fordi de ikke holder den solfaktor, de lover.

Som forbruger skal du kunne regne med, hvad der står på emballagen.

Problemer med solfaktoren - UVA og UVB

Den angivne solfaktor (SPF) på din solcreme viser, hvor godt solcremen beskytter mod solens UVB-stråler. Men solens stråler består af både UVB og UVA-stråler. Og din solcreme skal beskytte dig mod begge slags stråler.

Anbefalingen fra EU er, at solcremer skal beskytte mod solens UVA-stråler med minimum en tredjedel af den faktor, de angiver for UVB-beskyttelsen (SPF). Over årene har vi oplevet at nogen solcremer i vores test klarer sig dårligt, fordi de ikke holder den lovede UVB-faktor, men en del også, fordi de ikke beskytter godt nok mod solens UVA-stråler.

Brug altid solcreme

Har du en solcreme, som ikke indeholder den lovede beskyttelse, kan du godt bruge den alligevel. Den beskytter stadig, men ikke så godt, som den lover.

Den bedste solcreme er den du bruger, uanset hvordan den klarer sig i test Stine Müller

Solcreme til ansigtet som ikke beskytter godt nok

Du kan få solcreme som er beregnet til ansigtet. Om det er en solcreme til ansigtet eller til hele kroppen gør ingen forskel for solbeskyttelsen og heller ikke for de krav vi stiller til solcremerne i vores test. I maj 2024 testede vi en række ansigtssolcremer og her fandt vi også nogle som ikke holdt den SPF, de lovede. 

Undgå solcreme med parfume og uønsket kemi

Solcremer kan indeholde solfiltre, parfumestoffer og andre stoffer, der kan være problematiske for din sundhed eller miljøet. Nogle stoffer er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og parfumestoffer er det generelt en god ide at undgå, fordi de kan give allergi. Solcremer, som indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer, får en bedømmelse under middel i testen.

De problematiske stoffer i solcremerne er lovlige at anvende, men vi anbefaler, at du vælger én uden, næste gang du skal købe solcreme. Uanset indholdsstoffer er det dog vigtigt at bruge solcreme som solbeskyttelse.

Gå efter miljø- og allergimærkede solcremer, hvis du vil have en solcreme, der er fri for problematiske indholdsstoffer.

I vores gratis kemi-test her kan du se, om flere solcremer indeholder uønsket kemi eller ej, men ikke om de beskytter godt nok.

Sådan svarer producenterne

  • "Det er meget vigtigt for Derma, at forbrugerne kan have tillid til os og vores produkter. Vi vælger derfor at reagere på den mindste tvivl og tage babysolcremen, som Forbrugerrådet Tænk har testet, af markedet, indtil der ikke er usikkerhed om produktet og dets beskyttelse. Derma Eco Baby Sollotion SPF30 vil derfor ikke være tilgængelig, indtil vi er blevet klogere på, hvad der er op og ned i denne sag.

    Vi tager sagen meget seriøst og har derfor ligeledes valgt selv at indsende Derma Eco Baby Sollotion SPF30 til test. Vi afventer i skrivende stund det nye, uafhængige testresultat.

    Vi er uforstående over for Tænks lave testresultat, da vi i de 13 år, solcremen har været på markedet, ikke har oplevet problemer med SPF-beskyttelsen på dette produkt."

  • Forbrugerrådet Tænk har informeret os om, at de har testet og målt et batch af Kraes solcreme til at have en lavere SPF end angivet. Forbrugerens sikkerhed er hos Kraes det absolut vigtigste. Derfor har vi selvfølgelig tidligere fået testet SPF'en i Kraes solcreme. Testen vi anvendte er en internationalt godkendt SPF-standard test og er udført på et akkrediteret testcenter. Resultatet af testen viste, at KRAES solcreme havde en SPF på 30,5. Hvorfor SPF'en i Kraes solcreme måles lavere af Forbrugerrådet Tænk, kan vi på nuværende tidspunkt kun gætte på, men vi har naturligvis straks igangsat en ny SPF-test af solcremen. For at være på den sikre side har vi midlertidigt stoppet salget af det berørte batch, indtil vores testresultat foreligger. Selv hvis testresultat er rigtigt, er der på ingen måde en fare ved at have brugt den testede batch af Kraes solcreme.

Disse solcremer dumper 

Her kan du se hvilke solcremer, som klarer sig dårligt i vores test. Der er både almindelige solcremer og solcremer til børn. To af solcremerne har producenterne stoppet salget af, mens de undersøger sagen nærmere. Solcremerne giver alle en vis solbeskyttelse, og kan godt bruges, men i vores test holder de ikke den SPF, de lover, og det mener vi de skal. Derfor får de samlet set en dårlig bedømmelse i test.   

Vil du læse hele artiklen om solcreme?

Login her eller få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Få adgang i et helt år for kun 695 kr. (svarer til 58 kr. om måneden).

Allerede medlem?