0

З аконът за ВиК ще бъде даден на Конституционния съд от Националното сдружение на общините, ако парламентът приеме проекта за промени във вида, предложен от МРРБ.

Това съобщи на сайта на сдружението зам.-председателят на НСОРБ и кмет на община Троян Донка Михайлова.

Донка Михайлова

 Донка Михайлова
Телеграф

В четвъртък ще бъде приета и пусната официалната позиция на сдружението. Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране настояват за оттегляне на проекта, граждани потребители клеймят необоснованото въвеждане на постоянна цена за достъп до ВиК услугите, която ще се плаща дори без да ползват вода при отсъствието им от жилищата.

Това показват множеството становища и мнения, публикувани под проекта в правителствения сайт strategy.bg.

Липса

В проекта не са посочени достатъчни аргументи за исканата бърза консолидация на останалите все още общински ВиК дружества към държавните.

Единственият мотив е изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост, каза кметът на Троян. "Ние, общините, представихме доказателство, че Европа не е инициирала процеса на консолидация, че всъщност българските преговарящи са предложили да се случи консолидацията за българските общини.

Нещо, което не е практика в голямата част от европейските държави членки - обясни Донка Михайлова пред БНР. - Това на практика означава, че цената трябва да бъде вдигната до тази, която е в държавното дружество".

Телеграф

Цена

Недоволство на потребителските организации и гражданите предизвика и въвеждането на двукомпонентна цена, което се прави за първи път и ще доведе до проблеми сред потребителите - граждани и фирми.

Постоянната компонента е за достъп до услугите по видове. Това са такси за „доставяне на вода за питейно-битови цели“, за „доставяне на вода с непитейни качества, за „отвеждане на отпадни води“ и за „пречистване на отпадни води“.

istock

Ако законът бъде приет, този компонент ще бъде заплащан независимо от ползването или неползването на услугата", посочи Михайлова.

Другата, променливата компонента, ще отразява количеството потребена вода. Именно тези текстове предизвикаха недоволството на потребителските организации и гражданите.

В свое становище към стар проект за промени във ВиК закона предишният омбудсман Диана Ковачева се обяви категорично против въвеждане на подобна методика за цената на ВиК услугите. В момента държавата няма действащ омбудсман, който да ни защити, коментираха потребители пред „Телеграф“.

ДАНЪК ЗА МАФИЯТА: Народът скочи срещу такса „водомер“!

Всички становища и предложения, получени по време на общественото обсъждане, ще бъдат анализирани и ще се проведат срещи със заинтересованите страни. След това законопроектът ще бъде приет от Министерския съвет, казаха вчера от МРРБ.