0

О сновно закъсали за ККК, тоест комар, кокаин и ку*ви, идват да взимат бързи заеми. Така описа профила на клиентите си консултант от офис в София за отпускане на бързи кредити, пожелал анонимност. Теглят от 200 до 800 лева, като на седмица идват между 1 и 12 човека. Повечето от тях връщат парите, тъй като или имат късмет на комaр, или в кaзино. На някои просто им се налага да вземат кеш, тъй като все още не им е платил работодателят. На въпрос на „Телеграф“ какви са причините, момчето каза, че много от клиентите му посочват измислени цели. Например имал клиент, който единия месец дошъл да вземе 600 лева за ремонт на банята, на следващия месец пак се появил за пари, като посочил отново, че парите му трябват по същата причина.

Нужди

Консултантът посочи, че това са част от клиентите на офиса за бързи кредити, но има и други, които се нуждаят спешно от пари, но не искат да взимат заеми от близки, съседи и приятели, за да не ги одумват. Например има хора, които искат заем, за да си платят дървата за зимата, тъй като сега са ги поръчали на изгодна цена, а пари ще получат до няколко дни. Други пък идват за кредит, за да си платят тока, тъй като срокът изтича и може да го спрат, а заплата ще получат след седмица например. За пари за почивка рядко идват хора, тъй като тези, които са тръгнали, обикновено са си осигурили финансиране. Преди няколко години имаше човек, който искаше да отиде на море със семейството си и изтегли 2000 лева, но ги възстанови без забавяне. Лихвата е фиксирана за конкретната фирма и е в размер на 10% от сумата. В случай че се взимат по-големи заеми, над 4000-5000 лева, се договаря още по-ниско оскъпяване.

Клиенти

Повечето обаче от клиентите или са с лошо ЦКР, тоест лоша история като кредитополучател, или банките не им отпускат пари, тъй като не могат да докажат доходи. Има и такива, които често взимат заеми, но си връщат парите и одобрението става за секунди. Работата на консултанта е освен проверка в регистъра за задължения и изпълнение на условията за получаване на заем е да може да преценява човека дали ще си върне парите. При забавяне на плащането на вноските в лицензираните фирми дават дълга на ЧСИ или на колекторска фирма. В офисите, които са с лиценз под наем, обаче ги издирват и ги бият, разказа източникът на „Телеграф“.

Дължим над 3,8 млрд. лв.

Над 3,8 млрд. лева дължат домакинствата на дружества специализирани в кредитиране към края на март тази година, сочат данни на Българска народна банка. На годишна база те нарастват с 19,1 на сто или 620 млн. лв. Към края на март 2024 г. размерът на необслужваните кредити е 420,7 млн. лева. Те нарастват с 31,5% (100.8 млн. лв.) в сравнение с края на март 2023 г. и с 15,6% (56,9 млн. лв.) спрямо края на декември 2023 година. Председателят на Асоциацията за управление на вземанията в България Райна Миткова обясни преди време, че средният размер на необслужвания дълг е 568 лв., което е по-малко от минималната работна заплата. По думите й това често са кредити, изтеглени при временни финансови затруднения, а не хронични. На теория човек трябва да има финансов буфер, за да живее 6 месеца без доходи. Миткова даде съвет - при получаване на заплатата си да заделяме 10-20% настрани.