0

П ръстен с двуглав орел e открит в гроб, изсечен в скала край Кокаляне, по време на разкопките в крепостта Урвич. 

Бижуто е златно и е било в неограбен гроб. 

Символ

„Телеграф“ се свърза с д-р Филип Петрунов от Националния археологически институт с музей при БАН, който заедно с Виолина Кирякова от Националния исторически музей е ръководител на разкопките.

Ето какво обясни той: „Пръстенът определено не е на член от царското семейство не само защото на него няма корона, но липсва и и монограм. Изобразеният на него двуглав орел обаче е символ на царската власт, която е делегирана на дадено лице. Затова е сигурно, че е принадлежал на управителя на Средец или на друг високопоставен сановник от края на Второто българско царство. За това свидетелства и иконографският му тип, който го датира към 60-те - 80-те години на XIV век. Розетата отстрани върху пръстена символизира приемственост и родова памет. Покойникът е поставен в ковчег, който е бил замазан с хоросан“. 

Църква

Гробът се намира в предверието на тази църква-гробница и е най-късният от четирите, маркирани в каменния плочник посредством символични арки. За това погребение скалата отдолу е била изсечена на 1,10 метра дълбочина, за да бъде положено тялото на покойника.

Това определено е специална гробница именно за тези висши сановници. Два от гробовете вероятно са били ограбени още през XVI век, за което археолозите съдят по пръснати сребърни ажурни части от накит, може би диадема. Гробът с пръстена обаче е бил непокътнат от иманяри, но няма никакъв друг погребален инвентар.

Самите кости не са намерени в добро състояние, което вероятно е заради просмукването на дъждовна вода в ковчега. Във втория неограбен гроб е погребан мъж на около 45-50 години, облечен в бяла роба с копчета. 

Проект

Разкопките на крепостта Урвич са част от втория етап на проект In situ fresco на НИМ с финансовата подкрепа на „Програма Култура“ на Столичната община през 2024 година. През настоящия сезон освен археологическа практика за ученици Виолина Кирякова и д-р Филип Петрунов осигуряват безплатни беседи за историята и археологията на обекта „Кокалянски Урвич“.

Столичният градски транспорт е осигурил достъп до обекта с новите двуетажни автобуси на автобусна линия №3.