0

"Във време на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности". Това заяви президентът Румен Радев на среща с Българския патриарх Даниил, информираха от администрацията на държавния глава. Радев заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, се срещна с Негово светейшество Българския патриарх Даниил и членове на Светия синод на БПЦ. 

„За нашия народ Българската православна църква не е само религиозна институция и общност на вярата, а будител и спасител на българския народ в най-тежките времена на чуждо иго. Някога фактор за постигане на националното ни освобождение, днес обществото ни разчита Българската православна църква  да продължи да бъде стожер на моралните и духовните ни устои, така че да бъдем достойни и отговорни за своята свобода”, каза Радев.

Радев поздрави патриарх Даниил с избора му за предстоятел на БПЦ. „Наша обща мисия е да обединяваме. Вярвам, че във Ваше лице тази изключително важна функция на Църквата ще продължи“, каза още Румен Радев и пожела на Негово Светейшество здраве и сили във високоотговорната му дейност да насърчава вярата, укрепва единството на Българската православна църква и отстоява нейната независимост.

Патриархът и президентът са единодушни, че преодоляването на духовната криза в България и единението на българския народ изискват общи действия на държавните институции и на Българската православна църква. Гарантирането на сигурността и благоденствието на българските граждани трябва да върви заедно с нравственото ни и духовно израстване като народ, смятат те. 

Държавният глава отбеляза също така значимия принос  на БПЦ за съхраняване и пренасяне през поколенията на българските национални традиции, език и култура, за опазване на националната ни идентичност и историческото ни наследство. 

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за въвеждане на учебния предмет „Религия“ като част от задължителната подготовка в българското училище. По този повод бяха откроени позитивни примери от подобна практика в съседни на страната ни държави. И президентът, и вицепрезидентът изтъкнаха сътрудничеството на БПЦ и сънародниците ни зад граница, нейната роля за образованието на децата от българските общности в чужбина и опазването на българския език.

„Като институция, посветена на спасението на човешката душа, Българската православна църква има и огромна роля за личностното развитие и изграждане, за подобряване на отношенията между хората, за отстояване на традиционните за православието семейни ценности, за отговорността на родителите и обществото към възпитанието на децата и за укрепването на обществения морал”, каза патриарх Даниил.

Интегрирането на нови и модерни технологии в начините за популяризиране на българското духовно наследство, църковната дипломация, както и ролята на държавата в намирането на успешни модели за финансиране и опазване на собственост, която принадлежи на БПЦ, също бяха обсъдени по време на срещата.

След края на разговора Негово Светейшество подари на президента Румен Радев колекция сребърни медали „Манастирите на България“, а той от своя страна дари на Негово Светейшество иконата „Добрият Пастир“.

*Източник: NOVA