0

И лон Мъск обяви второто имплантиране на мозъчния чип Neuralink. Компанията ще се стреми да вкара нишките по-прецизно в гънките на мозъка и да постави импланта наравно с контура на черепа, предава Bloomber.

Според изобретателя целта е да се създаде по-тясна симбиоза между човешкия и изкуствения интелект. Мъск подчерта, че в следващите операции по имплантиране Neuralink ще се опита да премахне рисковете, пред които е изправен първият пациент. Компанията ще се стреми да вкара нишките по-прецизно в гънките на мозъка и да постави импланта наравно с контура на черепа.

В допълнение към вече съществуващите възможности на импланта, Мъск говори за нови функции на чипа. По-специално, в допълнение към борбата с парализата на крайниците и мускулите, такива импланти ще могат да помогнат за възстановяване на паметта в бъдеще.

През януари 2024 г. компанията на Илон Мъск за първи път имплантира чип в човешки мозък. Устройството дава възможност на собственика да управлява смартфон или компютър с помощта на силата на мисълта. Целта на Мъск е чипът да стане масов, първите потребители ще бъдат тези, които са загубили способността да използват крайниците си.