0

Н ад 110 съда от стъкло са открити на морското дъно по време на археологическите проучвания в залива Ченгене скеле край Бургас.

Подводната експедиция бе организирана от Регионален исторически музей – Бургас, а проучванията се извършиха от екип на Националния исторически музей под ръководството на проф. д-р Иван Христов. От музея съобщиха, че са били изследвани 5 зони, разположени на различни места в залива.

Авторът

Най-интересна е зоната със стъклени съдове, в която още през 2020 и 2021 г. бяха открити десетки фрагменти от стъклени предмети. Установено е, че плитчината е на дълбочина около 2 до 2,5 м с площ от около 15 дка с каменисто дъно. Предположението на археолозите е, че стъклените съдове са изсипан товар от лодка или кораб по време на буря и силно вълнение, което допълнително е засилено от плитчината и стърчащите скали.

Хипотеза

Голяма е вероятността в района да лежат и останките на кораба, превозващ стъклените съдове. „Основание за тази хипотеза ни дават откритите под вода няколко фрагмента от железни котвени вериги и силно фрагментирани керамични съдове, носещи белези на керамично производство най-общо за късното Средновековие и Възраждането. До началото на последната подводна експедиция колекциите от стъклени находки от тази зона на НИМ и РИМ-Бургас включват общо 310 фрагментирани и цели съдове. През юни 2024 г. са открити нови 112 цели и фрагментирани стъклени съдове. Успех на водолазния екип е локализирането на зоната с най-голяма концентрация на стъклени находки.

Извор

Новите находки са важен извор на информация за слабо изследваната тема за потреблението, търговията и производството на стъкло на Балканите през Късноосманския период, съобщиха от музея в Бургас. Според изследователи съдовете най-вероятно са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция, през втората половина на XVI в. или началото на XVII в. Точната датировка на стъклените предмети и въпросът за вероятното корабокрушение остава открит, тъй като мястото около рифа не е проучено изцяло.