0

Ч ленството на Украйна в НАТО е необратим процес. Това казаха лидерите на държавите от Алианса по време на първия работен ден от годишната среща.

Както беше обявено още преди официалните срещи, 32-те страни от НАТО ще предоставят в следващата година военна помощ на стойност 40 милиарда евро. Тя включва изтребители, които Украйна иска от години, както и значителен брой модерни системи за противовъздушна отбрана.

Генералният секретар на НАТО определи помощта не като подарък, а като инвестиция в сигурността.

На фона на всички тези уверения и декларации, трябва да се отбележи, че на Украйна отново не беше даден конкретен срок кога ще влезе в НАТО. Не е ясно и какво отражение би имало връщането в Белия дом на Доналд Тръмп, който е подчертан критик на Алианса.

„Имаше единодушие за текста на декларацията на лидерите. Той е достатъчно еднозначен. Посочва Русия като най-належащия проблем пред сигурността на всички ни. И подчертава необходимостта да подкрепим Украйна колкото дълго е необходимо”, заяви президентът на Чехия Петър Павел.

„НАТО подкрепя Украйна и ще продължи да го прави. Но НАТО не иска да води война с Русия. Във връзка с това, пътят към Алианса за Украйна е отворен. Но има дискусия кога да бъде направена следващата крачка по този път”, заяви  Анджей Дуда, президент на Полша.