0

Н а 75-та годишнина на НАТО България отново ще потвърди, че Украйна може да разчита на нашата подкрепа. "Няма нищо изненадващо в позицията на България на Срещата на върха на НАТО. Тя е плод на седем решения на Народното събрание. Няма да излизаме извън рамките на решенията на парламента". Това заяви премиерът Димитър Главчев, който е във Вашингтон за годишната среща на НАТО. Основни теми са подкрепата за Украйна и подсилването на отбраната на Алианса. Акцент се поставя върху източния фланг на НАТО, част от който е и нашата страна. Ще бъде обсъдено и укрепването на отбранителната промишленост на държавите членки.

"Няма да пращаме български войски в Украйна. Прословутите 80 милиона евро са политически ангажимент и нямат юридическо обвързващ характер. Няма как да бъдат отпуснати тези 80 милиона, а те не са и 80 милиона евро. Те са съразмерни на БВП на всяка една държава членка на НАТО. Те са политически сигнал, че всяка държава членка поддържа това, което е казала, и ще участва съразмерно на своя БВП. Тези пари няма как да бъдат отпуснати без решение на парламента на всяка държава членка на Алианса", посочи още Главчев.

Идеята за преговори за мир, които да бъдат проведени на българска територия може да се реализира само след санкция от парламента ни.


“Първо, че никой от двете страни не ни е предложил ние да сме посредник за мирни преговори. Можем да поемем такъв ангажимент, но в рамките, в които е прието в НАТО и ЕС. Там има обща позиция, от която ние няма как да излезем, тоест това са рамките на Устава на ООН, на Хартата на ООН при спазване на международното право, териториалната цялост на Украйна, нейната независимост и суверенитет”, посочи премиерът.

НА ФОНА НА НЯКОЛКО ЮБИЛЕЯ: Започва срещата на НАТО във Вашингтон (ВИДЕО)

Димитър Главчев осъди вчерашната атака в Украйна, при която загинаха и деца.
„Имаше агресия и вчера. Според мен то е ежедневно. Нормален човек няма как да остане равнодушен като вижда, че има атака над детска болница, така че какво да коментираме, човек остава без думи”, категоричен е той.

В отговор на журналистически въпрос как ще коментира възможността за съставяне на кабинет с втория и третия мандат, той подчерта, че: „В ръцете на политическите партии е да се сформира кабинет. От самото начало казвам, че няма нищо по-хубаво от редовно правителство. Най-добре беше да е и с първия мандат, защото казах, че най-малко време ще отнеме. За мен е добре да положат усилия - с втория или с третия мандат. Защото е задължително да има редовно правителство с проевропейска и проатлантическа насоченост”, подчерта той.

Преди същинските срещи на лидерите те взеха участие в прием, организиран от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

*Източник: NOVA