0

И талианското министерство на образованието забрани мобилните телефони в началните и средните училища - децата няма да имат право да гледат мобилни телефони в клас дори за образователни цели.

Таблетите и компютрите могат да се използват само по указание и под наблюдението на учителите. Освен това класическият хартиен дневник ще се върне в училищата през следващата година. Децата отново ще бъдат обучавани да използват хартия и химикал.

Всички тези спешни мерки се предприемат публикуването на доклад на Националния институт за оценка на системата за образование и обучение на Италия, който показа, че учениците, особено в южната част на страната, на практика са забравили как да броят, да изграждат логически структури и изразяват мислите си.

Сред южняците само 44 процента от 15-годишните имат основни математически умения. На север нещата не са по-добри - привидно по-заможните тийнейджъри говорят зле родния си италиански и им е по-лесно да изразят мислите си писмено на английски, защото постоянно висят в англоезични платформи.

Но за да не бъдат заклеймени като „ретроградни“, от министерството решха да балансират забраните, като въведат – засега като експеримент и само в определени училища – услуги, базирани на изкуствен интелект за учители. Това ще помогне на преподавателите да оценят индивидуално напредъка на обучението на децата и да изготвят отчетни документи.